Osudili ga na 400 godina zbog pljačke: Posle tri decenije se konačno našao na slobodi, priznali da je nedužan! (VIDEO)

15.03.2023

22:45

1

Autor: N. Pavlović

Njegova borba je počela u leto 1988. kada ga je muškarac uočio za volanom smeđeg automobila

Osudili ga na 400 godina zbog pljačke: Posle tri decenije se konačno našao na slobodi, priznali da je nedužan! (VIDEO)
Sidni Holms je nedužan proveo decenije u zatvoru - Copyright Profimedia

Afroamerikanac Sidni Holms (57), nakon što je proveo 34 godine u zatvoru, našao se na slobodi jer je utvrđeno da je proces koji je vođen protiv njega imao dosta propusta.

Inače, Holms je osuđen na 400 godina zatvora zbog oružane pljačke koja se odigrala 1988. nadomak Fort Loderdejla na Floridi.

Nakon izlaska na slobodu, odmah je zagrlio svoju majku.

- Nikada nisam gubio nadu. Znao sam da će doći ovaj dan, pre ili kasnije, i danas je taj dan - poručio je Amerikanac.

Holms je 2020. kontaktirao Kancelariju za procenjivanje presuda pri tužilaštvu okruga Brauard kako bi rekao da je faktički nevin, a time je ponovo bačeno svetlo na njegov slučaj. Tužioci sada veruju da on uopšte nije počinio krivično delo zbog koga je završio iza rešetaka. Tvrde da je predstavljanje dokaza i svedoka imalo mana, ali i da je Holms imao čvrst alibi.

Njegova borba je počela u leto 1988. kada ga je muškarac uočio za volanom smeđeg automobila, "oldsmobila katlesa", na jugu Floride. Tri nedelje ranije, brata tog muškarca i jednu ženu su opljačkali razbojnici koji su se vozili sličnim automobilom.

Policija je uhapsila Holmsa jer je on već osuđivan za dve oružane pljačke 1984. u kojima je služio kao vozač.

Obe žrtve pljačke su vozača-razbojnika opisale kao relativno niskog i krupnijeg, a Holms je visok 182 cm i u to vreme je težio 82 kilograma. Osim toga, šestoro ljudi je bilo voljno da svedoči da je Holms u vreme pljački bio u domu svojih roditelja.

Opljačkani muškarac , takođe, nije identifikovao Holmsa pregledajući knjigu od 250 potencijalnih sumnjivaca niti ga je označio na liniji raspoznavanja u policijskoj stanici. 

Muškarac je potom pokazao na Holmsa tokom druge runde raspoznavanja. Međutim, kako je Holms bio jedini osumnjičeni koji je predstavljen žrtvi više puta, to je moglo da utiče na njegovo rasuđivanje. Opljačkana žena nije prepoznala nijednog od prikazanih osumnjičenih.

Revizijom je utvrđeno da nije bilo osnova za presudu.

Tužioci su tražili 825 godina robije jer je Holms i ranije osuđivan za oružane pljačke i zato što je odbijao da imenuje navodne saučesnike. Sudija je mislio da je to preterana kazna, pa se odlučio za "samo" 400 godina zatvora.

Kenet Smit, koji je u to vreme radio na slučaju, rekao je da ga se više ne može ni setiti jer je nivo kriminala bio veliki. Kada je informisan da je Holms bio osuđen na 400 godina, rekao je: "U potpunom sam šoku! Za to je dobio 400 godina?!"

Obe žrtve su prošle godine izjavile da smatraju da Holms ne treba da bude u zatvoru.

- Ne mogu da mrzim. Samo hoću da idem napred - poručio je Holms.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike