Vučić: Sudiće nam zbog "Dare iz Jasenovca"

06.01.2021

06:44 >> 06:45

0

Film verno prikazao događaje iz logora

Vučić: Sudiće nam zbog "Dare iz Jasenovca"
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Predesednik Srbije Aleksandar rekao je da ranije niko nije hteo, a ni smeo, da pravi film o Jasenovcu i ocenio da će zbog filma “Dara iz Jasenovca” koji je gledao na posebnoj projekciji, režiseru Predragu Antonijeviću i sivma koji su pomagali taj projekat suditi, kako je naveo, antisrpska javnost.

-Veoma je važno što je takav film napravljen i ponosan sam što je država u njega uložila ozbiljan novac. Uveren sam da će i Antonijeviću i nama koji smo pomagali taj projekat suditi deo ovdašnje antisrpske javnosti, a u regionu i u svetu da ne govorim”, rekao je Vučić  za “Večernje novosti”.

Pročitajte još

Dodao je da je film verno prikazao događaje iz Jasenovca i da je više nego jasno na kom mestu se radnja dešava.

-Hvala Gagi Antonijeviću što je ovo uradio hrabro i otvoreno i što ga nije sramota da i u Holivudu pokaže: ovo smo mi Srbi stradalni. Srećan sam što će naša deca koja u školama ne uče dovoljno o Jasenovcu, makar kroz jedan film moći da vide kolika je bila tragedija našeg naroda – naveo je Vučić.

Promo/Aleksandar Letić/Branimir Milovanović

Glavne uloge u ovom istorijskom dugometražno-igranom filmu poverene su Biljani Čekić u ulozi Dare, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić…

Smeštena u 1940-e, slika prati mladu Daru u Hrvatskoj dok se suočava sa strahotama ere Holokausta nakon što je zajedno sa majkom, braćom i sestrama poslata u kompleks koncentracionih logora, poznat kao Jasenovac. Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni ili okrutni.

Promo/Dara iz Jasenovca

Pod nadzorom opakih emisara fašističke ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma – i ponovno obrazovanje male dece koja se smatraju “vrednim rehabilitacije”. Dok se oko nje odvijaju neizreciva zverstva, mlada Dara mora da probudi ogromnu hrabrost u sebi da zaštiti svog maloletnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike