Poznat datum premijere "Dare iz Jasenovca" u Americi

22.12.2020

12:02 >> 12:04

0

Zvanično je i potpisan ugovor o američkim pravima za film Predraga Antonijevića sa distributerskom kućom 101 studio

Poznat datum premijere "Dare iz Jasenovca" u Americi
Copyright Promo / MCF

Distributerska kuća “101 studio” zaključila je i zvanično ugovor o američkim pravima za film “Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu američke Akademije filmske umetnosti i nauke Oskar.

U planu je da  “101 Studio” premijerno prikaže film 5. februara 2021. godine.

Podsetimo, glavne uloge u ovom istorijskom dugometražno-igranom filmu poverene su Biljani Čekić u ulozi Dare, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić…

Promo/Aleksandar Letić/Branimir Milovanović

Smeštena u 1940-e, slika prati mladu Daru u Hrvatskoj dok se suočava sa strahotama ere Holokausta nakon što je zajedno sa majkom, braćom i sestrama poslata u kompleks koncentracionih logora, poznat kao Jasenovac. Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni ili okrutni.

Pod nadzorom opakih emisara fašističke ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma – i ponovno obrazovanje male dece koja se smatraju “vrednim rehabilitacije”. Dok se oko nje odvijaju neizreciva zverstva, mlada Dara mora da probudi ogromnu hrabrost u sebi da zaštiti svog maloletnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

Promo/Aleksandar Letić, Branimir Milovanović

Inače, projekat je u “101 studio” stigao pod “upravljačkom palicom” člana Izvršnog odbora Rona Burklea, koji je poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića.

– Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost koja je kroz oči malog deteta ispričala ovu ubedljivu priču.

Izvršni direktor “101 Studija” David Glaser ističe da je “Dara iz Jasenovca” prvi igrani film koji razotkriva zločine, kako kaže “notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac”.

– Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a “Studio 101” se oseća privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom – kaže Glaser.

Pročitajte još

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, scenario potpisuje Nataša Drakulić, a podržala ga je Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, dok je distributer MCF MegaCom Film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike