Ideja o vojvođanskoj naciji nastala u Zagrebu: Samo se od Srba očekuje da menjaju nacionalni identitet

01.09.2021

18:30 >> 08:43

0

Autor: M. I.

Vojvođanska nacija je relikt prošlih vremena, pre svega komunističkog doba u Jugoslaviji, kaže Karanović

Ideja o vojvođanskoj naciji nastala u Zagrebu: Samo se od Srba očekuje da menjaju nacionalni identitet
Copyright 24sedam/Atonio Ahel/ATA Images

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Gordana Čomić, kao i neki minorne političke partije, zalažu se da se na popisu stanovništva 2022. godine uvede nova nacionalnost “Vojvođanin”. Ovakva inicijativa naišla je na osude mnogih političkih aktera, između ostalog i vladajuće Srpske napredne stranke.

Istoričar Ognjen Karanović za 24sedam kaže da vojvođanski nacionalni identitet nema apsolutno nikakvo uporište u istoriji kako srpskog, tako i drugih naroda sa kojima su Srbi bilo kada u istoriji dolazili u interakciju.

pročitajte još:

– Vojvođanska nacija je relikt prošlih vremena, pre svega komunističkog doba u Jugoslaviji. Komunisti su od tri nacije koje su formirale prvu Jugoslaviju, stvorili šest nacija tako što su iz srpskog nacionalnog korpusa izdvojili tri nove nacije: makedonsku, crnogorsku i bošnjačku. Bio je plan da se formira i vojvođanska nacija, kao sedma po redu, koja je trebalo da okuplja stanovništvo AP Vojvodine u jedan nacionalni korpus, koji bi bio izdvojen iz krila srpskog nacionalnog korpusa. Međutima, pokazalo se da druge nacionalne zajednice na prostoru AP Vojvodine ne žele da se odreknu svog nacionalnog identiteta i da niko nema pravo da ih prisiljava da to učine. Taj projekat je ostao neuspešan i kod srpske nacionalne zajednice, koja na ovim prostorima ima viševekovno utemeljenje koje seže još duboko u srednji vek. Potpuno je apsurdno na već postojećem nacionalnom identitetu kalemiti neki drugi veštački identitet iz striktno političkih razloga – kaže Karanović.

Ideja potekla iz Hrvatske

On dodaje ta ideja nije nastala u severnoj srpskoj pokrajini.

– Komunistička Jugoslavija je tu izlazila u susret hrvatskih nacionalnih elita. Ta ideja je nastala u Zagrebu i nikada nije našla plodno tlo na teritoriji AP Vojvodine – objašnjava istoričar.

Karanović dodaje da se iza najnovije inicijative kriju političke igre.

– Sam predlog ministarke Čomić ima isključivo političku konotaciju i suprotan je Ustavu i zakonima Republike Srbije. Možda je ona tu inicijativu i objavila kako bi popravila sopstveni politički rejting u krugovima koji korespondiraju sa njenim političkim radom. Bez obzrira što neko pokušava da afirmiše svoj politički rad na određeni način, on mora da poštuje Ustav i zakone naše zemlje, pogotovo ako je još ministar u Vladi Srbije – kaže on i dodaje:

Printscreen/Youtube, Центар за друштвену стабилност

– Postoji kategorija regionalne pripadnosti. Ukoliko na popisnom listu bude predviđena i ta mogućnost, to ne znači da se neko tako izjasnio u nacionalnom pogledu. Biti Vojvođanin, Šumadinac ili Bosanac – to i dalje znači da, ukoliko ste pripadnik srpskog naroda, pripadate srpskom nacionalnom identitetu. To su samo regionalne odrednice i ne sme se poistovećivati sa odrednicom nacionalnog identiteta.

Slične inicijative samo kod Srba

Da pokušaj kreiranja novog nacionalnog identiteta nije spontan dovoljno govori da se slične inicajtive pojavljuju samo kod Srba.

– Zanimljivo je da takve procese ne vidimo kod okolnih naroda. Na popisu u Hrvatskoj, na primer, ne možete da se izjasnite u nacionalnom pogledu kao Istranin, Dalmatinac ili Slavonac. Tu su primeri i drugih država. Tako u Nemačkoj i Francuskoj možete da se izjasnite samo kao Nemac ili Francuz, a svi oni koji se tako ne izjasne upisuju se u kategoriju “stranci” – kaže Karanović.

On dodaje da svako ima pravo da se izjasni kako god želi, ali da to ne znači da se njegovo opredeljenje može svrstati kao nacionalni identitet.

– Niko ne sme nikome da brani da ispoljava osećanja po pitanju opredeljenja. Ukoliko neko želi da se izjasni kao Vojvođanin on to može da kaže popisivaču. Popisivač je dužan da takvo opredeljenje upiše u kategoriju “ostali”, a ne da to upiše kao odrednicu o nacionalnom identitetu. Kada bi to bilo tako, onda bismo po tom principu mogli da upisujemo i “džedaje”, “marsovce”, “zemljane” i razne kuriozitetne odrednice koje smo mogli da čujemo na popisu 2011. godine – rekao je istoričar.

Separatizam u Vojvodini podržava manje od 0,5 odsto birača

Priča o novoj vojvođanskoj naciji mnogima je zvučala kao početak separatizma. Karanović kaže da je ideja o odvajanju severne srpske pokrajine postojala, ali da je danas podrška tome toliko minorna da o toj ideji ne može da se govori kao ozbiljnom problemu.

Printscreen/Youtube, Novo jutro

– Separatizam je odavno ispričana priča i on danas u AP Vojvodini ima podršku manje od 0,5 odsto biračkog tela. Separatizam u Vojvodini je bio krajnji cilj komunističkih vlasti kako bi Vojvodinu trajno politički odvojili, a pre toga duhovno i nacionalno, od Republike Srbije. Međutim to je tema koja je odavno stavljena ad akta koja nikada nije imala nekog velikog utemeljenja u stanovništvu Vojvodine, a danas pogotovo nema – kazao je on.

Samo se od Srba očekuje da menjaju nacionalni identitet

Interesantno je, kaže, kako oni koji maštaju o stvaranju nove vojvođanske nacije jedino od Srba očekuju da se odreknu svog nacionalnog identiteta.

– Pripadnici svih nacionalnih zajednica manjinskog karaktera se ni na jednom popisu do sada, a tako će sigurno biti i u budućnosti, nisu izjašnjavali u nacionalnom pogledu ni na koji drugi način nego kao pripadnici nacionalne zajednice kojoj po senzibilitetu pripadaju. Jedino se od pripadnika srpske nacionalne zajednice očekuje da menjaju svoj nacionalni identitet. Sasvim je jasno da srpska zajednica, kako u Vojvodini, tako i bilo gde drugo, ne može ni na koji način imati bilo kakvo opredeljenje osim srpskog. To je stara zamka koju sada neko ponovo pokušava da afirmiše. Međutim, ako je ta ideja nekada i imala bilo kakvo utemeljenje među građanima putem političkih manipulacija, danas je to sasvim isključeno. Ipak, treba biti budan i oprezan, te samo poštovati Ustav, zakone i kolektivna prava srpskog naroda da mu niko ne otima ni jedno njegovo tkivo. Samim tim će i vojvođanski identitet ostati samo jedan opskuritet ili kuriozitet koji se u nekom trenutku istorije srpskog naroda pojavio – smatra Karanović.

pročitajte još:

Osuda i iz SANU

Podsetimo, o inicijativi za uvođenje odrednice „Vojvođanin” u budućem popisu stanovništva oglasio se i Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), navodeći da bi to bio opasan presedan.

– Izvršni odbor se sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice ‘Vojvođanin’ u budućem popisu. Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formalizacija ovog predloga bila opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo – saopšteno je iz SANU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike