Kako su izgledali poslednji sati Miloševića pre nego što je izručen Hagu: Taj Vidovdan Srbi će još dugo pamtiti (VIDEO)

28.06.2022

09:25

1

Autor: I.K.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. godine. Presudu, međutim, nije dočekao

Kako su izgledali poslednji sati Miloševića pre nego što je izručen Hagu: Taj Vidovdan Srbi će još dugo pamtiti (VIDEO)
Slobodan Milošević - Copyright Profimedia

Na Vidovdan 2001. godine, Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, izručen je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. 

Uhapšen je 1. aprila posle višednevnih pregovora i drame koja se odvijala u vili na Dedinju.

Profimedia
Brojne novinarske ekipe pratile su izručenje Slobodana Miloševića Tribunalu

 

U Haški tribunal prevezen je helikopterom, a prevezao ga je isti pilot koji je Miloševića vozio na Gazimestan na Vidovdan 1989. godine kada je održao sada već istorijski govor pred velikim brojem ljudi.

Optužen je bio za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999. godine, ali presudu nije dočekao. Preminuo je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. godine.

Njegovo izručenje, uprkos značaju, proteklo je daleko od očiju javnosti.

Upravnik Centralnog zatvora bio je sa njim u ćeliji. Brojne policijske marice koje su kružile tog dana oko CZ-a omogućile su da Milošević, zapravo, bude neprimetno izveden do Instituta bezbednosti na Banjici. Tamo su ga čekali službenici Haškog tribunala, istražitelj Kevin Kurtis, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i - helikopter Bell 212.

Nakon što su mu pročitana prava, ukrcan je u letelicu. U 18.30 sati je uzleteo. Helikopterom je prevezen do piste u Živinicama, gde ga je čekao avion NATO-a. Njime je oko ponoći stigao u vojnu bazu Folkenburg u Holandiji.

Dovođenje u Sheveningen pratile su brojne novinarske ekipe, ali kako bi izbegli da čin sprovođenja bude zabeležen kamerama, Milošević je helikopterom spušten direktno u dvorište zatvora, na sportske terene. Tu scenu, prenosili su tada mediji, snimio je igrom slučaja izvesni Erik Stigman, koji živi u neposrednoj blizini, ali na dovoljnoj visini da je imao pogled na dvorište zatvorske jedinice. Snimak je prodao TV stanici, a novac, navodno, dao u humanitarne svrhe.

 

 

 

Pre nego što je i zvanično napustio Srbiju, ispostaviće se zauvek, navodno je rekao: "Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?".

Kada je ušao u helikopter, okrenuo se i rekao: "Aj zdravo, braćo Srbi".

Optužnica, podignuta 27. maja 1999. teretila ga je, uz još četvoricu visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Drugu optužnicu protiv njega Tribunal je podigao 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. februara 2002. godine. Presudu, međutim, nije dočekao. 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike