Bio na čelu Srbije kada je ceo Zapad bio protiv nas: Na današnji dan preminuo Slobodan Milošević

11.03.2022

10:56

0

Autor: 24sedam

Vlast Slobodana Miloševića obeležili su strahoviti napadi na Srbiju i srpski narod

Bio na čelu Srbije kada je ceo Zapad bio protiv nas: Na današnji dan preminuo Slobodan Milošević
Copyright Slobodan Milošević Profimedia

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan pre 16 godina, u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u Sheveningenu, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Prvi demokratski izabran predsednik Srbije i Jugoslavije je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990. godine, izabran je za predsednika Srbije, a nešto ranije iste godine za prvog predsednika Socijalističke partije Srbije, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Bio na čelu Srbije u najteže vreme

Vlast Slobodana Miloševića obeležili su strahoviti napadi na Srbiju i srpski narod. Nekadašnja SFR Jugoslavija je razbijena, a tada dominantni Zapad, na čelu sa SAD, činio je sve da što je više moguće oslabi srpski faktor na Balkanu.

Srbija, koja je ostala sama bez ijednog saveznika, našla se na udaru višestruko nadmoćnijeg protivnika. Počeli su napadi na Srbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji, a SR Jugoslaviji su uvedene sankcije kako bi se njena ekonomija što više oslabila.

Profimedia
 

Čineći sve što je bilo u njegovoj moći, predsednik Milošević je pokušao da izvuče najviše moguće za srpske interese.

Na kraju, 1999. godine NATO pakt je i oružano, bez dozvole Saveta bezbednosti UN, napao SR Jugoslaviju. Naša zemlja se našla na udaru najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji čovečanstva i 19 najbogatijih zemalja.

Junačkom borbom, Srbija je 78 dana odolevala NATO napadima i, na kraju, uspela da spreči okupaciju cele svoje teritorije.

U Hagu branio srpske interese

Haški tribunal objavio je 27. maja 1999. godine optužnicu protiv predsednika Miloševića. 

Ipak, uslovi za njegovo isporučivanje stekli su se tek posle obojene revolucije 5. oktobra 2000. godine. Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a izručen Tribunalu na Vidovdan, 28. juna, iste godine.

Tokom svog boravka u Hagu, sve vreme je branio srpske interese.

Posle pet godina provedenih u zatvoru, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević počeo je da pati od slabosti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, a umro je od srčanog udara 11. marta 2006. godine. 

Prema verziji Haškog tribunala, Miloševićevo srce stalo je zato što se on nije pridržavao propisane lekarske terapije. Ipak, postoje brojne indicije da su na njegovu smrt uticali drugi faktori. Haški tribunal je uvek negirao takve tvrdnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike