Sve podseća na pogrom 2004: Zbog liturgije u pravoslavnom hramu šire mržnju i strah

12.06.2021

07:11 >> 11:07

0

Daleko od mira, još dalje od pomirenja

Sve podseća na pogrom 2004: Zbog liturgije u pravoslavnom hramu šire mržnju i strah
Copyright Twitter/eparhija Raško-prizrenska printscreen

Liturgija koja je održana nakon pune 23 godine u Prištini, u hramu Hrista spasa i poruka koje je poslao tom prilikom vladika Teodosije da je suživot moguć, bili su povod da se ponovo napadne srpska, pravoslavna imovina i probudi strah među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nakon što su na hramu osvanuli grafiti puni mržnje i pretnji, oglasila se Eparhija raško-prizrenska koja upozorava javnost, ali i nadležne međunarodne institucije zadužene za bezbednost u južnoj srpskoj pokrajini da “Albanski nacionalisti na Kosovu ponovo pokazuju lice, kao i u pogromu 2004.”

Eparhija raško-prizrenska ocenila je da su grafiti ispisani na crkvi Hrista Spasa u Prištini i transparenti koje su na hram izlepili studenti Univerziteta “Hasan Priština”, slika kosovske “demokratije” i odnosa prema hrišćanskim verskim objektima srpskog naroda.

Eparhija upozorava da se nastavlja kampanja mržnje kosovskih albanskih institucija protiv SPC na Kosovu i Metohiji, te da su mediji preplavljeni izrazima mržnje protiv SPC, ali i otvorenih pretnji koje neskriveno podstiču etničku i versku netrpeljivost.

Crkva je sagrađena na zemljištu Srpske pravoslavne crkve, ali prištinske vlasti pokušavaju već godinama da ospore legalnost ovog objekta.

U saopštenju se podseća, da iako je u toku sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat.

Sa druge strane, vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani, i stoga javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo Crkve mogu samo da poruče da je na Kosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva, navodi se u saopštenju Eparhije.

Dodaju da od policije očekuju da počinioce otvorene pretnje pronađu i predaju tužilaštvu.

Inače, desetak članova i pristalica Socijaldemokratske partije Kosova ispisivali su uvredljive poruke na zidinama i vratima hrama Hrista Spasa u Prištini, a sve u prisustvu pripadnika kosovske policije. Na ulaznim vratima crkve ostavljene su fotografije i poruke u kojim se, između ostalog, navodi da je “građevina greha”, “objekat koji su sazidali kriminalci” i da je simbol počinalaca genocida”.

Prethodno su na crkvi osvanuli i uvredljivi grafiti “Hristos mrzi Srbe“, koje su ispisali nepoznati počinioci i pored toga što je od juče oko crkve pojačano prisustvo Kosovske policije.

Kancelarija EU na Kosovu poručuje da od vlasti očekuje održavanje reda i mira.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić osudio je na Tviteru potez albanskih ekstremista koji su na hramu Hrista Spasa u Prištini napisali “Isus mrzi Srbe”.

“Priština je ‘prestonica’ Kosova, gde je ostalo samo oko 90 starijih Srba od predratne populacije od preko 45.000. Sledećeg dana kosovska policija je besposleno sedela, kosovska vlada odobrila”, napisao je na Tviteru i dodao: “Samo ove godine zabeleženo je čak 40 napada na hrišćanske hramove na Kosovu i Metohiji. Ovo mora prestati sada. Ne može biti opravdanja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovć izjavio je da su svi zvaničnici u Briselu, kao i Miroslav Lajčak, obavešteni o najnovijim incidentima koji, kako kaže, jasno pokazuju da je reč o nameri Prištine da uruši dijalog, koji treba da bude nastavljen u utorak.

U prilog podizanja tenzija govori i činjenica da ministarki rada Srbije dr Dariji Kisić-Tepavčević juče nije dozvoljen ulazak na Kosovo. Dr Kisić-Tepavčević je planirala da održi ispit studentima treće godine na Odeljenju za epidemiologiju Fakulteta Severne Mitrovice i za ulazak na Kosovo je podnela zahtev kao profesorka, a ne ministarka.

Ulazak na Kosovo nije dozvoljen ni članovima humanitarne organizacije “Stub Kralja Stefana” iz Novog Sada. Kako navode, nisu dobili nikakvo obrazloženje, a na Kosovo je trebalo da ide 39 putnika kako bi uručili humanitarnu pomoć i obišli svetinje. Članovi te organizacije na svakih mesec i po dana odlaze na Kosovo i odnose humanitarnu pomoć.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike