Lazanski objasnio zašto se otvara kancelarija ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji, pa se osvrnuo na rat u Nagorno-Karabahu

24.10.2020

09:28

0

Autor: M. Ivanić

Izvor: Pink

Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd, ovo je već druga njegova poseta ove godine, naglasio je Lazanski

Printscreen/Youtube, Novo jutro

Ambasador Republike Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski objasnio je da je otvaranje kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u našoj zemlji deo vojno – tehničke saradnje.

– Mi imamo krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porekla i naravno da se postavila potreba da budu prisutni tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri ruski koji mogu tu tehniku da održavaju, vide u kakvom je stanju, eventualno da daju savete našim stručnjacima. Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija – rekao je Lazanski za Pink.

On je dodao da je naša lovačka avijacija bazirana na migovima 29, oklopne jedinice imaju tenkove M-84, koji su opet derivacija ruskog tenka T-72, artiljerija ima samohodne haubice 122 koje su sovjetske proizvodnje, protivavionski sistemi su svi ruskog porekla…

– Naravno da morate da imate nekoga ko će sve to da prati. Ruski proizvođači daju i granciju. Ne možete ni jedan ruski sistem da podvrgnete modernizaciji bez dozvole i da bi se produžili resursi migova potrebna je saglasnost njihovog proizvođača. Tako da je ovo potpuno logično – objasnio je Lazanski.

Upitan da li je otvaranje te kancelarije, kako neki komentarišu balans sa kancelarijom NATO, on kaže da to ne bi tako gledao.

– Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija za ODKB. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandam kancelariji NATO, ali ovo nije – rekao je Lazanski.

On je kazao da datum posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji nije bio preciziran, te da su odnosi dve zemlje odlični.

– Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd, ovo je već druga njegova poseta ove godine – naglasio je Lazanski i podsetio da je Putin bio u Srbiji u poslednje tri, četiri godine tri puta.

To, kako je zaključio, govori da su odnosi Srbije i Rusije odlični da imaju kontinuitet i racio.

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu, Lazanski kaže da “Turska u regionu Kavkaza može da ide onoliko daleko koliko joj to Moskva dozvoli”.

– Azerbejdžan se čuva da uđe sa vojskom na teritoriju same Jermenije – kaže Lazanski.

Lazanski je naglasio da Moskva ima dobre odnose i sa Jermenijom i sa Azerbejdžanom.

– Ukoliko se ratne operacije nastave, Azerbejdžan može da izađe kao pobednik jer je i brojčano, ekonomski i vojnički jači – smatra Lazanski.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti