Tajna "Sinajskog testamenta": Uzbudljivi triler Vanje Bulića (FOTO)

30.05.2024

16:00

0

U potrazi za istinom

Tajna "Sinajskog testamenta": Uzbudljivi triler Vanje Bulića (FOTO)
Vanja Bulić - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Jedan od najčitanijih Laguninih pisaca Vanja Bulić donosi nam novi uzbudljiv triler „Sinajski testament“, 10. po redu u kome se nastavljaju novinarske i istraživačke avanture Novaka Ivanovića.

Mateja Stanisavljevic/ATAImages
 

U potrazi za istinom, Novak i privatni detektiv Obrad na tragu su intrigantnih otkrića koja će im otkriti istine o savremenim događajima mimo domaćih granica.

Ubistvo pravoslavnog monaha

U tek probuđenom Beogradu, ispred jevrejske sinagoge, ubijen je pravoslavni monah Arkadije. Na obdukciji lekar konstatuje da je monah imao ugrađen čip ispod kože u pazušnoj jami. Ubistvo je obavijeno velom tajne koju ćutanjem podstiču policija i sudstvo.

Novinar Novak Ivanović, i pored zabrane da o tome istražuje i piše, uz pomoć privatnog detektiva Obrada dolazi do saznanja da ubijeni monah ima trostruki identitet i da je u Beograd došao zahvaljujući saradnji tajnih policija Srbije i Izraela.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Novakovu pažnju najzad privlači Sinajski psaltir, molitvenik pisan glagoljicom u jedanaestom veku, sa dosad pronađenih 209 stranica. Za nestalim stranicama tragaju tajne službe nekoliko država i jedan investicioni fond iz Amerike... Šta se nalazilo na ukradenim stranicama? Kriju li one dogovor predaka o podeli Sinajske pustinje, koja spaja Izrael i Egipat? Da li te stranice skrivaju dogovor o budućnosti Palestine?

Roman „Sinajski testament“ Vanja Bulić je počeo da piše pre gotovo dve godine:

- Uvek me je zanimala istorija nastanka tri religije na istom prostoru i razvoj događaja, koji su – kada sam završavao knjigu, napadom Izraela na Gazu, prerasli u krvavi rat.

Promo/Laguna
 

U ranom srednjem veku, dok je postojala kakva-takva ravnoteža na Sinajskom poluostrvu, značajnu ulogu su imali monasi sinaiti, a među njima i Srbi, koji su bili i igumani u manastiru Svete Katarine. U tom manastiru je nastao ’Sinajsku psaltir’, najznačajniji staroslovenski spis na glagoljici, kome nedostaju završne stranice.

Među bedunima, čuvarima manastira, ima dosta potomaka Srba, koji i danas slave Đurđevdan, ali i islamske i hebrejske praznike. Da li se na nestalim stranicama psaltira nalazi dogovor predaka o podeli Sinaja? To je tema mog romana, a sigurno i tema kojom se bave danas zaraćene strane na Bliskom istoku. Odgovor možda mogu naći u našim manastrima Tumane, Gornjak i Blagoveštenje. Zašto? Pa, pročitajte roman pa ćete saznati - kaža Vanja Bulić.

Profimedia
 

„Sinajski testament“ možete pronaći od petka 31. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike