Portret kralja Petra II uručen porodici Karađorđević: Sada blista na najprirodnijem mestu na svetu (FOTO)

12.06.2024

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je dar dugogodišnjeg prijatelja porodice Radivoja Dizdarevića

Portret kralja Petra II uručen porodici Karađorđević: Sada blista na najprirodnijem mestu na svetu (FOTO)
Copyright Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić

Umetnički portret kralja Petra Drugog u uniformi konjičkog potporučnika, slikara Vase Pomorišca iz 1940. godine, uručen je juče porodici Karađorđević uz prisustvo ministra kulture Nikole Selakovića u Belom dvoru.

Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić
 

Ovaj portret je dar dugogodišnjeg prijatelja porodice Karađorđević Radivoja Dizdarevića. Selaković je na svečanosti izrazio zadovoljstvo što govori povodom značajnog događaja za srpsku kulturu i poručio da će Ministarstvo nastaviti da što bolje prikuplja delove srpske istorije rasute po svetu.

Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić
 

Povratak kući

- Ovim povodom, još jednom, setimo se Vase Pomorišca. Sjajno delo ovog velikog srpskog umetnika, na kojeg Ministarstvo kulture često podseća kroz izložbe naših ustanova, kao što su Galerija Matice srpske, blista na najprirodnijem mestu na svetu, u kući u koju se vratio Kralj Petar Drugi. Ministarstvo kulture čestita na plemenitosti darodavcu ove slike, to shvatamo kao još jedan znak da smo svi zajedno na pravom putu da sjaj ovog dela vidimo kao orijentir koji nas vodi ka boljem svetu koji gradimo zajedno u umetnosti i čoveštvu u svim domenima života - istakao je Selaković.

Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić
 

Od izuzetne važnosti za našu kulturu i nasleđe

Princ Aleksandar je naveo da su njegovi preci, iako često viđeni kao vojnici, bili veliki ljubitelji i pokrovitelji umetnosti, posebno domaćih umetnika.

- Kao posledica nesrećnih okolnosti prouzrokovanih burama u našoj nacionalnoj istoriji, mnoga od ovih umetničkih dela odneta su i završila negde daleko, ne samo od našeg porodičnog doma, već i od Srbije. Veoma sam srećan što se sada vraćaju u našu zemlju, gde i pripadaju, kako bi narod mogao da ih vidi i uživa u njihovoj lepoti. To je od izuzetne važnosti za našu kulturnu baštinu, za naše nasleđe - rekao je on, i zahvalio Dizdareviću na poklonu i doprinosu srpskoj kulturi.

Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić
 

Pored ovog portreta, izložene su i ostale umetničke slike koje su, tokom prethodnih dvadeset godina, zalaganjem princa Aleksandra i uz pomoć dobrotvora, postale deo Kraljevske zbirke. U zbirci su se našla dela Jovana Bjelića, Vase Eškićevića, Špira Bocarića, Koste Hakmana i drugih istaknutih umetnika iz vremena Kraljevine Jugoslavije.

Tanjug/PR Kraljevskog Dvora/Igor Ursić
 

Novi umetnički predmet, oslikan tehnikom ulje na platnu, pored umetničke vrednosti ima izuzetan istorijski značaj. Izložba dela srpskog slikara Vase Pomorišca otvorena je u oktobru prošle godine u Galeriji Matice srpske i privukla je veliku pažnju javnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike