Zlikovac ili svetac? Neki delovi njegovog života su za državnog tužioca, a neki za Vatikan: Nova kontroverzna priča o Titu

24.05.2024

13:15

0

U knjizi su rasvetljene i demistifikovane brojne legende o ovom velikom diktatoru

Zlikovac ili svetac? Neki delovi njegovog života su za državnog tužioca, a neki za Vatikan: Nova kontroverzna priča o Titu
Josip Broz Tito - Copyright Profimedia

Biografska knjiga "Tito, povjerljivo i osobno" novinara i publiciste Borisa Rašete simbolično će biti objavljena 25. maja na nekadašnji praznik Dan mladosti, najavila je izdavačka kuća Portalibris.

Profimedia
 

"Čini se da je Josip Broz Tito (1892-1980) ličnost za koju interesovanje ne jenjava i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, o kojoj ljudi imaju snažna mišljenja i čvrsta ubeđenja", istaknuto je u saopštenju.

Demistifikacija legendi

Iz Portalibrisa su dodali da Broza "neki smatraju najvećim sinom naših naroda i narodnosti, dok ga drugi vide kao jednog od najvećih zlikovaca i vinovnika svih potonjih zala koje su zadesile Jugoslaviju".

Kako je navedeno, Rašetina biografija Broza "neguje specifičnu lakoću stila pisanja i približava se popularno-naučnom pristupu, koji nimalo ne skriva posvećen autorski rad i obimna istraživanja koja su u ovu knjigu ušla".

Profimedia
 

"U konačnom preseku, autor se manje bavi političkim, vojnim i državničkim aspektima Titove biografije, a mnogo više kulturološkim, identitetskim i psihološkim odlikama njegove ličnosti, te je i sam ton knjige dinamičan, zanimljiv i intrigantan", navodi se u saopštenju.

Izdavač je istakao da su u knjizi "rasvetljene i demistifikovane brojne legende i pogrešno protumačene epizode iz života ovog velikog diktatora", i da je njen veliki deo "posvećen razmatranju psihološkog profila čoveka koji je postao najveći državnik ovih prostora".

"Self help" knjiga

- Delovi iz knjige se mogu izvući iz sadržaja i poslati državnom tužiocu za razna nedela, delovi se pak mogu izvući i poslati u Vatikan kao predlog za beatifikaciju, ali cela knjiga je veliki "self help" - kako uspeti u karijeri, steći naklonost ljudi, brendirati se, kako izdržati iskušenja i ne upasti u psihološke probleme - naveo je autor.

Profimedia
 

Rašeta je dodao da nije pravio političku istoriju Brozovog života, "iako je u njemu sve politika", već je "tražio psihologiju čoveka".

Profimedia
 

- Saslušao sam sate intervjua Herte Has, pročitao iskaze njegovih najbližih saradnika, (Milovana) Đilasa, Jovanke (Broz), Ljubodraga Đurića, (Josipa) Kopiniča, (Steve) Krajačića, pročitao karakteristike koje je pisao u Moskvi, analizirao stručnu literaturu, pročitao iskaze Arsena (Dedića) i Gabi (Novak), Bokija Miloševića, Dobrice Ćosića, Vlade Dedijera - naveo je autor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike