Patrik Beson o Novaku Đokoviću: Mikelanđelo u šortsu koji oslikava svod Sikstinske kapele (FOTO)

25.10.2022

10:15

0

"Rolan Garos nije stadion, to je hram. Novak nije igrač, on je sveštenik", napisao je književnik u svom delu o najboljem teniseru sveta

Patrik Beson o Novaku Đokoviću: Mikelanđelo u šortsu koji oslikava svod Sikstinske kapele (FOTO)
Patrik Beson - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Čuveni francuski pisac Patrik Beson, veliki prijatelj Srbije, kao gost Beogradskog sajma knjiga, povodom svoje nove knjige o Novaku Ðokoviću izjavio je da je pisanje i igranje tenisa veoma slično, jer ih odlikuje samoća, sposobnost da se bude sam sa sobom.

Književno veče u organizaciji izdavačke kuće "Čigoja", posvećeno objavljivanju prevoda knjige „Đoković: Odbijam/Rat zvezde" velikog francuskog književnika održano je u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda.

Osim autora, o knjizi su govorili prevodici Tatjana Šotra i dr Miloš Konstantinović, izdavač Žarko Čigoja, dok je moderator posebnog razgovora sa Besonom bila Meliha Pravdić, urednik Radio Beograda 2.

Između ostalog knjiga analizira ono što se dogodilo Novaku Ðokoviću početkom ove godine na svetskom šampionatu u Australiji.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Velika ironija se nalazi u celom tom slučaju. Novak je prethodno devet puta osvojio Australian Open, a onda, odjednom, tamo mu više ne dozvoljavaju da igra. Australiju je smatrao svojom zemljom, a preko noći je tamo postao nepoželjan - podelio je Beson svoje prve utiske o tom slučaju koji je potresao ceo svet, a ne samo ljude iz sporta.

Ugledna francuska izdavačka kuća "Louison éditions", objavila je tokom ovog meseca novu knjigu "Đoković, Odbijam" (Ðokovia, Le Refuse), a domaća izdavačka kuća "Čigoja štampa" iz Beograda je delo o našem najuspešnijem teniseru publikovala u ediciji "Disident".

- Novak se tada našao u zatvoru, odnosno nije mogao da se kreće van tog smeštaja, što je neverovatno, a sve to zato što nije vakcinisan protiv Kovida 19. Dakle, sprečen je da učestvuje na turniru i da radi ono u čemu je toliko uspešan, najbolji na celom svetu - rekao je Beson, poznat i kao borac za očuvanje pravih tradicionalnih vrednosti.

Pisac je istakao da se i on sam tada zapitao zašto je Novak preuzeo na sebe toliki rizik da se ne vakciniše kada je znao da može imati ogromne probleme i posledice, ne samo u Australiji, već čitavom svetu u eri pandemije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Od tog trenutka temeljno sam krenuo da se interesujem i kasnije istražujem sve što se dešava oko njega, čitao o njemu, o drugima šta govore o najvećem teniseru, šta on kaže o sebi, i shvatio sam na kraju da je to bila jedina ispravna odluka koju je Novak mogao da donese - da se ne vakciniše - ispričao je Beson.

Kao veliki prijatelj Srbije veoma je angažovan u francuskoj i srpskoj javnosti, posebno u odbrani srpskog naroda u periodu od 1995. do 2000. godine, koji započinje knjigom objavljenom u Francuskoj „Krik protiv klevetnika Srbije", (1995).

- Mnogi nisu shvatali da Novakovo telo kao vrhunskog sportiste nije kao kod nas običnih ljudi, jer način kako se on hrani drugačiji je od naše ishrane, i zato je odbio da se podvrgne tretmanu kakav je vakcinacija. Opet, siguran sam da bi Novak doneo istu odluku i da je iz Holandije, Norveške, Španije. Jednostavno nije želeo da unosi u svoje sportsko telo nešto neprovereno - smatra Beson i dodaje da to nema nikakve veze sa tim što je Srbin.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

On je ocenio da je to Novakovo "Ne" bilo jako teško, da je uzdrmalo svet, posebno jer su svi ostali pristali da se vakcinišu, a srpski teniser je to odlučno odbio.

 - Novak Ðoković je bio slika Srbije toliko godina - simbol sreće, dobrote i prijateljstva, a onda se to desilo. I tada je čitava planeta ponovo krenula da sa prezirom gleda na Srbiju, jer neko ko je do tada bio ponos sveta sada je svojim postupkom mogao da ugrozi tu istu planetu - analizirao je književnik i primetio koliko je ta njegova odluka snažno odjeknula u svetu i koliko je različito tumačena i prihvaćena.

Francuski pisac smatra da je kao "šlag na tortu" došla i činjenica da je Novak Srbin, što je bila nimalo srećna okolnost u tom trenutku, a njegovo ljudsko pravo da odbije vakcinaciju sasvim na mestu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Beson je napisao više od 80 knjiga kao veoma plodan književnik, autor zapaženih romana i priča. I sam je nekada davno trenirao tenis, kako je otkrio, od svoje osme do devetnaeste godine.

- Za vreme tih desetak godina, loše sam se plasirao. Onda sam i sa sinom igrao tenis svake godine na selu, onako iz zabave, radi rekreacije. I sin sa svojih 12 godina uvek me je pobeđivao sa 6:1.

Čak je i tada bio ljut, hteo je da bude 6:0. Onda sam ostavio reket i odlučio da više nikada ne zaigram tenis - uz osmeh je pripovedao Beson ovu simpatičnu epizodu. Kaže da je tada i kasnije gledajući mečeve, zaključio da "tenis traži agresivnost i na neki način nasilje nad sobom".

 - Teniser je sam protiv sebe i onog sa kim se bori za titulu, želi da ga pobedi, porazi i "ubije", a zapravo je sam na svetu, to je individualan sport. Time se teniser približava piscu, jer obojica su sami u svom svetu dok stvaraju - zaključio je Patrik Beson na temu svoje knjige o Novaku Ðokoviću.

Izdavač Žarko Čigoja je ceo slučaj oko Novaka Ðokovića video kao jednu veliku ideju slobode, odnosno odbranu slobode i složio se sa Besonom da je srpski teniser svetske karijere imao pravo da tako postupi u Australiji ove godine.

- Hrabrost je Besona da uđe u ovu temu, jer je Novak uvek bio simbol svega lepog i uspešnog. Cela priča njegove karijere, što se i vidi u knjizi, jeste kako postići cilj i na kraju ostati svoj. Koje god da je vere, nacionalnosti, čovek ima pravo kao ljudsko biće da brani ono što jeste - napomenuo je Čigoja i otkrio da dve srpske izdavačke kuće nisu želele da objave ovu knjigu o Ðokoviću, ali nije ih imenovao.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Kao veliki poznavalac, osvešćeni analitičar i kritičar globalistiekih kretanja u svetu, političkih, ekonomskih i socijalno-kulturnih problema, u novoj knjizi Beson kaže za tenisera da se pojavio na licu zemlje u najgorem trenutku, ali i u najboljem za jednog spasitelja - u vreme balkanskih ratova (1992-1999).

Prvi put u Evropi, posle više godina, uz reč „srpski" bilo je i pohvalnih prideva: sportski komentatori nisu mogli da govore drugačije.

- Rolan Garos nije stadion to je hram. Novak nije igrač, on je sveštenik. Novak je Blizanac, kao i Puškin što je bio, i obojica pišu na isti način: brzo i dobro - zapisao je Beson u novoj knjizi gde je naveo kako su gledaoci teniskih mečeva amateri slikari koji dolaze da gledaju kako jedan Mikelanđelo u šortsu oslikava svod Sikstinske kapele.

- Rekao je Ne, i to "Ne" bilo je toliko glasno. Pre bi se reklo da je "Ne" samo prošaptao, ali, šapat jednog diva podigne ogromnu buku - napisao je Patrik Beson.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike