Patrik Beson i jedna "propala rok zvezda" stižu u Beograd: Predstavljamo vam goste ovogodišnjeg Sajma knjiga

18.10.2022

11:01

0

65. izdanje ove prestižne manifestacije biće održano pod sloganom „Povratak napisanih“

Patrik Beson i jedna "propala rok zvezda" stižu u Beograd: Predstavljamo vam goste ovogodišnjeg Sajma knjiga
Patrik Beson - Copyright Profimedia

Posle dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, tradicionalni Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan u uobičajenom terminu od 23. do 30. oktobra.

65. izdanje ove prestižne manifestacije održava se pod sloganom „Povratak napisanih“.

- Suština dobre književnosti je da leči. Knjiga je lek ako dobro je napisana i pažljivo iščitana - izjavio je Dušan Kovačević, predsednik Saveta Sajma knjiga, na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

On je pozvao sve da dođu na ovu svečanost kao "nekada kad smo išli na slavu kod dragih prijatelja".

Sajam knjiga ATA Images/Antonio Ahel
 

Francuski pisac Patrik Beson koji će predstaviti knjigu o Novaku Đokoviću, i Rumunija kao počasni gost, najveće su zvezde ovogodišnjeg Sajma knjiga.

Predstavljamo vam inostrane goste koji će se pridružiti "povratku napisanih".

Ajfer Tunč, turska književnica

Ajfer Tunč (1964), završila je Fakultet političkih nauka na istanbulskom Univerzitetu. Tokom studija počela da objavljuje tekstove u časopisima za književnost i kulturu. Njena priča "Tajanstvena" pobedila je na konkursu za najbolju priču Junus Nadi (1989) dnevnog lista Džumhurijet.

Od 1999. do 2004. godine radila je kao urednica u izdavačkoj kući (Yapı Kredi Yayınları).

Njena knjiga životnih iskustava pod nazivom "Ako ste slobodni, moji roditelji će vas posetiti/Naš život sedamdesetih" (2001) pobudila je veliko interesovanje čitalaca i osvojila međunarodnu nagradu Balkanika za 2003. godinu.

Profimedia
 

Scenario pod naslovom "Oblak u vazduhu" koji je Ajfer Tunč napisala 2003. podstaknuta novelama Saita Faika, pretočen je u film i prikazan na Turskoj radio-televiziji.

Ajfer Tunč je takođe autorka knjiga priča "Prijatelji iz pećine", "Drevni hotel" i "Sudbina Aziz-bega" i druge priče (Čigoja štampa), kao i romana "Devojka sa naslovne strane", "Noć zelene vile" (Geopoetika), "Suzanina beležnica", "Svetski bol" (Geopoetika), "Ljubavnici su ludi" ili "Pismo-glava", "Krajnje nepouzdana kratka istorija jedne ludnice" (Čigoja štampa) i "Osman".

Đovani Dozini, "propala rok zvezda"

Đovani Dozini rođen je u Peruđi 1978. godine. Studirao je i radio u Barseloni, Urbinu i Rimu. Diplomirao je pravo, a zatim se okrenuo novinarstvu, prevođenju i izdavaštvu. Danas uglavnom piše o knjigama i muzici. Muzika je njegova strast, često sebe definiše kao "propalu rok zvezdu".

Do sada je napisao pet romana. Na srpski jezik preveden je njegov roman "A Babukar je išao prvi" (Heliks, Smederevo, 2022). To je moderna priča o četvoro mladih ljudi iz različitih afričkih zemalja, koji su jednog leta bili u Peruđi u potrazi za boljom budućnošću.

Đovani Dozini je dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost 2019. godine

Foto: Kimberly Farmer
 

Pesnik, pripovedač, esejista i kritičar Đorđe Matić

Đorđe Matić, pesnik, pripovedač, esejista i kritičar, rođen je 1970. u Zagrebu, gde je i odrastao. Od 1991. živeo je najpre u Italiji, a zatim u Holandiji, gde je studirao englesku i italijansku književnost.

Autor je pesničkih knjiga: "Lingua franca" (2013), "Haarlem Nocturne" (na holandskom jeziku, 2016), "Drugi zvuk" (2021) i "Šifrirano, biografija – nove i odabrane pjesme" (2022); zatim knjige eseja o muzici "Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih" (2014) i "Tajne veze" (2017); zbirke ogleda o srpskoj kulturi "Historija i savremenici" (2018).

Profimedia
 

Godine 2020. objavljene su mu dve esejističke knjige: na francuskom "Visages du silence – Lica tišine" i na srpskom knjiga "Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava". Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije (2004) i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes (2009).

Član je redakcije zagrebačkog časopisa "Prosvjeta" i saradnik portala "Oko" Radio-televizije Srbije. Član je i Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.
Na Beogradski sajam knjiga dolazi povodom srpskog izdanja svog romana "Niotkuda s ljubavlju" (Kosmos, 2022).

Profimedia
 

Patrik Beson

Patrik Beson je rođen 1956. godine u Parizu. Napisao je oko četrdeset dela u skoro svim književnim žanrovima. Za roman "Dara" dobio je Veliku nagradu Francuske akademije (1985), a za roman "Brabanovi" nagradu Renodo (1995).

Besonova dela su prevođena na sve svetske jezike, a u prevodu na srpski jezik objavljeni su: "Bogatašica", "Krik protiv klevetnika Srbije", "Beograd City", "Lenjivica", "Dara", "Veština zavođenja", "Brabanovi", "Puškinova smrt", "Izvesna Melanhonija", "Romani iz mladosti"...

Kolumnista je i najtiražnijih francuskih časopisa Figaro i Pari Mač.

Na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga Beson će promovisati knjigu "Đoković: odbijam: rat zvezde" (Čigoja štampa, 2022).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike