24sedam na otvaranju Sajma knjiga: Lek za svaku boljku koja muči dušu i srce (FOTO/VIDEO)

24.10.2022

06:01

0

Sudeći po prvom danu, dve godine pauze nisu naškodile ovoj manifestaciji, samo su još više pojačale želju za potragom za dobrom knjigom

24sedam na otvaranju Sajma knjiga: Lek za svaku boljku koja muči dušu i srce (FOTO/VIDEO)
20221023_174119 - Copyright Sajam knjiga 24sedam

Uz zvuke fanfara juče je u Beogradu svečano otvoren 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Poslednja nedelja oktobra svake godine je rezervisana za ovu jedinstvenu manifestaciju u regionu, a prethodne dve godine su bile izuzetak zbog pandemije.

Koliko su se svi uželeli Sajma najbolje ilustruje činjenica da je juče, prvog dana, mnogo pre zvanične ceremonije otvaranja, Sajam bio krcat ljubiteljima književnosti.

Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić
 

Sudeći po prvom danu, dve godine pauze nisu naškodile Sajmu, samo su još više pojačale želju za potragom za dobrom knjigom. Čak i vremenske prilike idu u prilog staroj dobroj tradiciji da su sajamski dani poslednji dani u godini kada još možemo da se "prošvercujemo" sa laganom odećom na sebi pre dolaska novembarskih kiša koji više ne "praštaju" nepromišljeno oblačenje.

Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić
 

Među onima koji su juče prvi došli na Sajam bili su pisci Vladislav Bajac i Ljubivoje Ršumović, a mogle su da se vide i čitave porodice koje su odlučile da sunčan nedeljni dan provedu na Sajmu,  pa čak i oni koji su izašli da prošetaju svoje kućne ljubimce, krišom kroz štandove.

Svečana ceremonija otvaranja počela je neuobičajenom izvedbom pesme "Vostani Serbije" srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića, koju je otpevao dečji hor zajedno sa poznatom pevačicom Lenom Kovačević.

Rečima našeg dramskog pisca, književnika i akademika, Dušana Kovačevića, Sajam je zvanično otvoren.

Kovačević je podsetio da je knjiga lekovita i da leči mnoge bolesti, a ovu manifestaciju uporedio sa jednom velikom apotekom. I zaista, na Sajmu ćete moći da nađete knjigu za "svaku boljku" koja muči dušu i srce.

Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić
 

Ipak, Kovačević na otavranju nije mogao a da se ne osvrne na aktuelnu sitauciju u svetu kada je ogorčeno primetio:

- Ovde su "Rat i mir" i "Na Drini ćuprija", "Zločin i kazna", "Srpska trilogija" i "Vreme smrti". Kome su i zašto pisane te velike knjige ako se njihove priče ponavljaju kao da ih niko nikada nije čitao?

24sedam
 

Ovogodišnji počasni gost Sajma je Rumunija, a u to ime na svečanom otvaranju obratio se rumunski pesnik Mirča Dinesku koji je održao Pesničko-gastronomski recital u kome je podsetio na nekoliko istorijskih epizoda iz odnosa dve zemlje, u kojima se dotakao istorije Srba, umetnosti, vina, ljubavi i smrti.

Najveća zvezda ovogodišnjeg Sajma je francuski pisac Patrik Beson, koji će predstaviti knjigu o Novaku Đokoviću.

Otvaranje 65. Sajma knjiga ATA Images/Miloš Tešić
 

65. Sajam knjiga u Beogradu se pod sloganom "Povratak napisanih" održava do 30. oktobra u halama 1, 1a, 2a i 4, a učestvuje više od 400 izlagača. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike