Roman o zlostavljanju dečaka i izostavljanju mnogih reči: Novo delo Vladimira Kecmanovića „Kad đavoli polete“

23.10.2022

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Svojevrsnu mešavinu drame i trilera odlikuje osoben piščev stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbine njegovih likova

Roman o zlostavljanju dečaka i izostavljanju mnogih reči: Novo delo Vladimira Kecmanovića „Kad đavoli polete“
Vladimir Kecmanović - Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Književnik Vladimir Kecmanović, autor bestselera „Kainov ožiljak“, „Osama“ i „Top je bio vreo“, napisao je novi roman.

„Kad đavoli polete“ je roman o zlostavljanju dečaka i izostavljanju mnogih reči,  jer Kecmanović je majstor da od nenapisanog i ćutnje stvori čudo likova i priče.

Promo/Laguna
 

Svojevrsnu mešavinu drame i trilera odlikuje osoben Kecmanovićev stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbine njegovih likova.

- Iako smešten u drugačiji vremenski i prostorni kontekst, roman „Kad đavoli polete“ doživljavam kao mlađeg brata romana „Top je bio vreo“. Iako je jedan od dva glavna junaka ovog romana stariji od glavnog junaka „Topa“, s obzirom na vreme koje je proteklo, i Mladen iz „Đavola“ bi bezimenom junaku „Topa“ mogao da bude mlađi brat. Vremena se menjaju, pa se menjaju i pojavni oblici čovekovog stradanja, ali hipokrizija koja do njih dovodi i koja ih prati postaje sve gora. U skladu s njom, umesto tragičnog kraja „Topa“, „Đavoli“ imaju formalno bajkovit kraj - ističe autor.

Vladimir Kecmanović, Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović
 

Dobitnik nagrada „Ivo Andrić“, „Meša Selimović“ i „Branko Ćopić“ ostaje veran beskompromisnoj surovosti izraza, kao i političkoj nekorektnosti poente, zbog čega je „Kad đavoli polete“ roman koji će, kao i Kecmanovićevi prethodni romani, odjeknuti našom književnom scenom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike