Najlepše božićne knjige: Priče koje će vam zagrejati srce i uz koje će praznici biti još lepši

07.01.2022

10:00

0

Narodno verovanje kaže da ono što radite za Božić radićete cele godine. Pa zašto to onda ne bi bilo čitanje lepih, dobrih i maštovitih knjiga.

Najlepše božićne knjige: Priče koje će vam zagrejati srce i uz koje će praznici biti još lepši
Copyright Pixabay

Mi vam za ovaj najlepši hrišćanski praznik predlažemo šest.

Profimedia
 

Pisma od Deda Mraza – Tolkin

Tolkin je svake godine pisao pisma Deda Mrazu i slao ih deci za Božić. Ta pisma su sakupljena i izdata u knjizi pod nazivom "Pisma od Deda Mraza".

Knjiga obiluje maštovitošću, invetivnošću i humorom, koji krasi ovog velikog pisca i namenjena je svim uzrastima, počevši od najmlađih pa do odraslih poštovalaca Tolkina.

U pismima saznajemo o smešnim i uzbudljivim dešavanjima na Severenom polu. O tome kako su se irvasi Deda Mraza razbežali i razbacali poklone na sve strane, i  kako je njegov pomoćnik Beli Medved propao kroz krov kuće i još mnogo dogodovština.

Pixabay
 

Najveći poklon – Filip Van Doren Štern

Ovo je knjiga koja je objavljena 1943, godine, a tri godine kasnije prema toj knjizi je nastao kultni film “Život je divan”.

U februaru 1938. godine Štern se probudio imajući na umu priču. Inspiriran snom koji je podsećao na novelu Čarlsa Dikensa, Štern je napisao kratku priču od 4.000 reči pod nazivom “Najveći poklon”.

Započeo ga je 1939., a završio 1943., ali nije uspeo pronaći izdavača. Prijateljima je poslao 200 primeraka kao božićne čestitke. Njegova kći prisetila se "Bila sam u trećem razredu i sećam se da sam nekoliko tih čestitki predala svojim učiteljima i prijateljima. ..

Moj otac, koji je i sam bio iz mešovite religiozne porodice, objasnio mi je da, iako se ova priča odvija u vreme Božića i da smo je slali kao božićnu čestitku svojim prijateljima, to je univerzalna priča za sve ljude u sva vremena.

Profimedia
 

Krcko Oraščić i Kralj miševa – E.T.A Hofman

Iako napisana davne 1816. godine, ova bajka E. T. A. Hofmana, koja je privukla svetsku pažnju baletom Petra Iljiča Čajkovskog je iz dana u dan sve popularnija.

Krcko Oraščić, omiljena božićna igračka mlade Mari Stalborn, oživljava I nakon što u bici poredzlog Mišjeg kralja, odvodi Mari u magično kraljevtsvo lutaka.

Fantastična bajka o ljubavi i prijateljstvu zauzima mesta u srcima kako dece, tako i roditelja puna dva veka.

Profimedia
 

Male žene /Dobre supruge– Lujza Mej Alkot

Jedna od najvoljenijih i najčitanijih knjiga svih vremena.

Zasnovane na mladalačkim doživljajima Luize Mej Olkot, Male žene opisuju porodični život četiri sestre Marč koje žive u maloj zajednici Nove Engleske. Meg, najstarija, lepa je i želi da bude dama. Džo je sa svojih petnaest godina neugledna i nekonvencionalna i gaji ambiciju da postane spisateljica. Bet je nežna trinaestogodišnjakinja sklona muzici, a Ejmi plavokosa dvanaestogodišnja lepotica.

Priča o njihovim kućnim avanturama, pokušajima da uvećaju porodične prihode, njihovim poznijim ljubavima i prijateljstvu sa susedima Lorensima i dan-danas je sveža i zavodljiva.

Profimedia
 

Božićna pesma - Čarls Dikens

Tokom boravka u Parizu, Dikensa je jednom prilikom pozvao na ručak poznati francuski bogataš Emil de Žirarden. Dikens ode i začudi se obesti koju je video u toj kući. Kada ga bogataš pozva i drugi put, Dikens odbi poziv ovim rečima: „Sva vaša raskoš rastužuje me i nenamerno... Ja razmišljam o poreklu toliko brzo stečenog bogatstva i, kao u snu, vidim gde promiču očajna lica.  

Božićna pesma doživela je momentalni uspeh odmah po objavljivanju, a to se desilo 1843. godine.

Priča govori o gordom, gramzivom, sitničavom, imućnom starcu Ebenizeru Skrudžu kom na Badnje veče u posetu dolazi duh njegovog nekadašnjeg poslovnog partnera Jakoba Marlija, kao i Duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Pixabay
 

Devojčica sa šibicama - Hans Kristijan Andersen

Hans Kristijan Andersen je napisao najlepše bajke. Čini se da smo ih sve pročitali. Devojčica sa šibicima je ona kojoj se uvek vraćamo i koja treba da  nas podseti koliko je važno da se u prazničnim danima kada smo okruženi ljubavlju najmilijih setimo i onih koji su usamljeni i nemaju nikog.

Poslednje veče u godini, uoči Nove godine. Pada sneg i veoma je hladno.

Siromašna devojčica, skromno obučena, ceo dan provodi napolju pokušavajući da proda šibice. Ne sme da se vrati kući ocu sve dok ih ne proda. Počela je da pali šibice kako bi se zagrejala. Svaki put kad bi upalila šibicu, videla bi sve o čemu je oduvek sanjala – hranu i toplu odeću, ali čim bi pokušala to da dohvati šibica bi se ugasila i sve bi nestalo.

Poslednja šibica koju je upalila osvetlila je njenu baku koja ju je povela sa sobom na nebo...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike