Danas je Međunarodni dan knjige za decu: Slavi se širom sveta i u Srbiji uz posebnu poruku

02.04.2024

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine domaćin je Japan

Danas je Međunarodni dan knjige za decu: Slavi se širom sveta i u Srbiji uz posebnu poruku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen pre skoro šest decenija, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu, biće obeležen širom sveta kao i na dečjim odeljenjima biblioteka širom Srbije.

Profimedia
 

Na današnji dan ustanovljen da bi se usmerila pažnja na dečju književnost planirani su susreti bibliotekara i dece a glavna poruka Međunarodnog dana dečje knjige, čiji je ove godine domaćih Japan, je: "Maštajte, Zamišljajte".

Da se ljubav prema knjizi razvija odmalena

Violeta Đorđević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj istakla je da Dečje odeljenje Biblioteke Grada Beograda svake godine u susret Svetskom danu knjige raspisuje literarno-likovni konkurs, a da je ovogodišnja tema bila "Kad porastem biću...".

- Pozvali smo decu da zavire u budućnost i da je podele sa nama. Možemo biti prezadovoljni njihovim odzivom, prevazišli smo sve rekorde, stiglo nam je nekoliko stotina radova, a slali su ih đaci od prvog do osmog razreda iz čitave Srbije, Republike Srpske i dijaspore - rekla je Đordević i podsetila da će danas biti dodela nagrada naboljima, uz druženje sa piscima i ilustratorima.

Profimedia
 

Đorđević je naglasila da se konkursom, uz obeležavanje Međunarodnog dana knjige za decu podstiče ono najvažnije - da se ljubav prema knjizi razvija odmalena.

Niška Narodna biblioteka "Stevan Sremac" ovaj dan će obeležiti uz dodelu nagrada pobednicima literarno-likovni konkursa čija je tema bila "Ma šta mi reče: Andersen i Ršum na čarobnom ćilimu lete" posvećena 85. rođendanu Ljubivoja Ršumovića.

Mala Nobelova nagrada

U cilju promocije književnosti za decu Vlada Švedske ustanovila je memorijalno priznanje "Astrid Lindgren" u čast autorke čuvene knjige "Pipi Duga Čarapa", koju zbog važnosti u svetu zovu i malom Nobelovom nagradom, a čiji je novčani iznos pet miliona kruna. Ona će biti uručena dobitniku među 245 prispelih knjiga za sedam dana.

Pipi Duga Čarapa/Profimedia
 

U Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečju knjigu - od najstarije "Neven", koju su u septembru prošle godine dobile knjige Jovice Tišme „Bio jednom jedan strah“ i Dragane Petrović Kosanović i Andreje Leskovac za knjigu „Urnebesna biologija“, do one o kojoj odlučuju beogradski osnovci - "Dositejevo pero". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike