Tajne o Petru Panu koje će vas iznenaditi: Stvarnost nije toliko bajkovita

06.01.2022

10:30

0

Ironično je, ali dečak koji nije želeo da odraste prvi put se pojavljuje u knjizi namenjenoj odraslima

Tajne o Petru Panu koje će vas iznenaditi: Stvarnost nije toliko bajkovita
Petar Pan - Copyright Profimedia

Petar Pan je bio junak knjige za odrasle, Nedođija je bila naziv za nenaseljene delove Australije, Vendi je muškarac, a tvorac dečaka koji nije želeo da odraste kumovao je i nazivu za popularne čokolade…

Na pitanje u kojoj knjizi se prvi put pojavljuje Petar Pan i kojoj ciljnoj grupi je ona bila namenjena pogrešili bi svi oni koji bi odgovorili kako je knjiga „Petar Pan“ namenjena mlađoj publici.

Ironično je, ali dečak koji nije želeo da odraste prvi put se pojavljuje u knjizi namenjenoj odraslima. U pitanju je manje poznat roman Džejmsa Barija Bela „Ptičica“ (The Little White Bird), iz 1902. godine. Dve godine kasnije ovaj roman je doživeo i pozorišnu adaptaciju.

Petar Pan/Profimedia
 

Pored Petra Pana u ovom romanu pojavljuju se i drugi poznati likovi. Tu su izgubljeni dečaci, Kapetan Kuka, vila Zvončica kao i Darlingovi.

Kada smo već kod Darlingovih smatra se kako je Vendi Darling prva devojka koja je ponela ovo ime i da se ono prvi put pojavljuje u „Petru Panu“.

Ovo je samo delimično tačno. Ime Vendi javlja se već tokom devetnaestog veka kada su tepali devojčicama koje su se zvale Gvendolin. Bari je samo popularizovao Vendi kao žensko ime. Pre toga je to bilo ime i za dečake.

Bari nije izmislio ni Nedođiju (Neverland), koja se prvi put spominje u Oksfordskom rečniku engleskog jezika dvanaest godina pre pojave Petra Pana. Australijski doseljenici su tokom devetnaestog veka nenaseljene daleke krajeve ovog kontinenta nazivali Never-Never-Land, a Neverland se, kao naziv za izmišljeno utopijsko mesto, pominje i 1900. godine u engleskom književnom časopisu Cornhill Magazine.

Petar Pan/Profimedia
 

Ono što je Barijevo nasleđe jeste naziv za Quality Street čokolade. Bari je 1901. godine napisao komad „Quality Street“. Ova predstava nije imala velikog uspeha i danas je malo poznata, ali je poslastičar Mekintoš 1936. godine svoje nove čokolade nazvao po ovom komadu.

Oficir i dama koji su se do 2000. godine nalazili na kutijama ovih čokolada bili su aluzija na likove iz Barijevog komada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bookvar.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike