U selekciji za NIN-ovu nagradu 43 od 196 romana

06.01.2022

07:01

0

Spisak naslova koji će ući u uži izbor biće objavljen 13. januara, a ime 68. dobitnika nagrade biće saopšteno 24. januara

U selekciji za NIN-ovu nagradu 43 od 196 romana
Copyright Profimedia

U konkurenciji za NIN-ovu nagradu, prestižno domaće književno priznanje za najbolji roman godine, našlo se 43 romana koji ispunjavaju uslove konkursa, saopšteno je iz ovog nedeljnika.

Žiri za dodelu nagrade koji čine Teofil Pančić, Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić, načinio je prvu selekciju i odabrao ukupno 196 romana koji su ispunili propozicije ovog priznanja, a potom je taj broj sveden na 43, među kojima su i dela Milice Vučković, Ota Horvata, Sonje Ćirić, Milene Marković, Darka Tuševljakovića, kao i Nenada Rackovića i Ivana Ivanjija.

Pixabay
 

Spisak naslova koji će ući u uži izbor biće objavljen 13. januara, a ime 68. dobitnika nagrade biće saopšteno 24. januara.

NIN-ova nagrada ustanovljena je 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Ćosić za roman "Koreni", a među ostalim dobitnicima nalaze se i trostruki laureat Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Vladimir Pištalo i drugi.

Pixabay
 

Prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja je Svetislav Basara za delo "Kontraendorfin", a to je ovom piscu druga NIN-ova nagrada: prvu je dobio 2006. godine, kada je objavio "Uspon i pad Parkinsonove bolesti".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike