Za 40.000 dinara pomoći stočarima prijava još samo danas

15.05.2024

09:59

0

Autor: R.B.

Konkurs za podsticaje za kupovinu priplodnih grla, vredan ukupno 15 miliona dinara, otvoren je do danas na platformi eAgrar

Za 40.000 dinara pomoći stočarima prijava još samo danas
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Još samo danas stočari mogu da se prijave na javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla u 2024. godini.

Zahtevi za subvencije, vredne 15 miliona dinara, podnose se preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji. Opredeljena sredstva mogu se koristiti za kupovinu priplodnih mlečnih krava, tovnih krava i bikova, priplodnih ovaca i ovnova, koza i jarčeve, kao i priplodnih krmača i nerasta.

Pomoć se odnosi i na živinare ali i ribouzgajivače, koji mogu nabaviti roditeljske kokoške teškog i lakog tipa, kao i za ćurke, te priplodne matice šarana i pastrmke.

Pravo na podsticaje imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica - nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršili obnovu registracije za 2024. godinu.

Podsticaji se mogu dobiti za najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, za najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, za najmanje 10 kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, kao i najmanje 10 kvalitetnih priplodnih krmača ili nerasta.

Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, registracija je potrebna za najmanje 10 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova i najjmanje pet kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva.

Koliki su podsticaji

U ovom konkursu priplodne mlečne i tovne krave, kao i bikove dobija se 40.000 dinara po grlu, za ovce i ovnove, koze i jarčeve 10.000 dinara po grlu, dok je za krmače i neraste - 18.000 dinara po grlu.

Za roditeljske kokoške teškog tipa podsticaji su 100 dinara po grlu, a za laki tip 140 dinara, dok su roditeljske ćurke 300 dinara po grlu.

Za kvalitetne priplodne matice ribe šarana subvencija je 500 dinara a za pastrmke 300 dinara po ribi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike