Zašto se Zapad plaši nove ruske nuklearne podmornice? Priča se da ima nešto što druge nemaju

19.06.2024

09:18

0

K-564 Arhangelsk uznemirila je medije u neprijateljskim zemljama Rusije

Zašto se Zapad plaši nove ruske nuklearne podmornice? Priča se da ima nešto što druge nemaju
Copyright Profimedia

Zapadni mediji već danima bruje o K-564 Arhangelsk, ruskoj podmornici klase Jasen-M koja je sposobna da nosi nuklearno oružje i koja je nedavno prošla morska ispitivanja.

Ona će u upotrebu ući u decembru ove godine, a Zapad se plaši da bi podmornica mogla da bude "nevidljiva za protivnike" i da bi mogla da predstavlja ozbiljnu pretnju "vojnim bazama NATO-a, mornaričkim konvojima i važnoj infrastrukturi na kopnu tokom krize".

Šta se trenutno zna o ovoj podmornici?

K-564 Arhangelsk može da roni do 600 metara dubine i ima maksimalnu brzinu od 16 čvorova na površini i 31 čvora pod vodom.

Podmornica ima 64 člana posade i izdržljivost od oko 100 dana, ograničena je potrebama za hranom i održavanjem.

Naoružanje uključuje torpedne cevi od 533 milimetra i silose za vertikalno lansiranje za protivbrodske krstareće rakete Oniks, krstareće rakete Kalibr i hipersonične krstareće rakete Cirkon.

Profimedia
 

I rakete Kalibr i Cirkon su nuklearne.

Nuklearne podmornice prioritet Moskve

Izgradnja višenamenskih i strateških nuklearnih podmornica je prioritet ruske mornarice i brodogradnje, izjavio je pre nekoliko meseci glavnokomandujući ruske mornarice Nikolaj Jevmenov.

- Glavna komanda ruske ratne mornarice staviće premiju na razvoj nuklearnih podmornica u sastavu podmorničkih snaga koje su osnova za obezbeđenje bezbednosti na moru i u okeanu. Izgradnja višenamenskih i strateških nuklearnih podmornica predstavlja prioritet u našem zajedničkom radu sa industrijom - rekao je vojni zvaničnik.

Komandant mornarice učestvovao je u ceremoniji porinuća nuklearne podmornice Arhangelsk projekta Jasen-M u brodogradilištu Sevmaš u gradu Severodvinsku na Belom moru.

Nuklearne podmornice izgrađene u okviru projekta su primer "jedinstvenog novog ruskog razvoja vojne mornaričke opreme", rekao je Jevmenov.

Trenutno se u borbenoj floti ruske mornarice nalaze tri nuklearne podmornice projekta Jasen (Severodvinsk, Kazanj i Novosibirsk).

U bliskoj budućnosti podmornice projekta biće opremljene hipersoničnim raketama Cirkon.

Profimedia
 

Ruska mornarica komanduje jednom od najvećih podmorničkih flota na svetu sa oko 58 brodova. Smatra svojih 11 podmornica sa balističkim projektilima na nuklearni pogon (SSBN) sastavnim delom svog strateškog sredstva odvraćanja.

Koliko nuklearnih podmornica imaju SAD?

Više od polovine američkog nuklearnog arsenala zasniva se na njihovoj floti podmornica sa balističkim projektilima, pri čemu svaka ima dovoljno nuklearne vatrene moći da uništi čitave nacije.

Više od polovine, 54 odsto, ukupnog američkog nuklearnog arsenala od 1.744 nuklearnih bombi nosi se na njihovim raketnim podmornicama. Konkretno, ovo su podmornice sa nuklearnim balističkim projektilima (SSBN) klase Ohajo, koje je izgradio General Dynamics Electric Boat.

Izgrađene između 1976. i 1997. i puštene u rad tokom 1980-ih i 1990-ih, mornaričkih 14 SSBN-ova klase Ohajo čine čitavu morsku komponentu američkog nuklearnog odvraćanja. Podmornice nose do 24 balističke rakete Trident II, koje sadrže nuklearno opterećenje u rasponu od pet do sedam kilotona (manje od polovine razorne snage bombe bačene na Hirošimi) do bojevih glava snage do 475 kilotona, što je dovoljno da se desetkuje velika gradska oblast.

Svaki Trident nosi između jedne i 14 bojevih glava. To znači da jedna podmornica klase Ohajo može da primi do 336 nuklearnih bombi - dovoljno da samostalno uništi bilo koju naciju na Zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike