Američka nuklearna podmornica stigla do Bliskog istoka! Poslata da zaplaši Iran?

07.11.2023

18:14

0

Dodatna vojna sredstva stigla su u region dok su dve udarne grupe američkih nosača u misiji na istoku Mediterana

Američka nuklearna podmornica stigla do Bliskog istoka! Poslata da zaplaši Iran?
Copyright Profimedia

Američka mornarica saopštila je u ponedeljak da je jedna od njenih podmornica na nuklearni pogon klase Ohajo stigla u zonu odgovornosti Centralne komande (CENTCOM), koja obuhvata Bliski istok.

Prema Blumbergu, u pitanju je brod USS Florida, koji može da nosi do 154 krstareće rakete Tomahavk ili 66 specijalnih snaga Navi SEAL za tajne operacije.

Četiri podmornice klase Ohajo adaptirane su da budu naoružane krstarećim projektilima, a ne interkontinentalnim balističkim raketama, sa po dve na svakoj američkoj obali. Portal je objavio da je raspoređivanje trebalo da bude "demonstriranje sile" Iranu, pozivajući se na neimenovane američke odbrambene zvaničnike.

Saopštenje CENCOM-a uključivalo je fotografiju podmornice koja se kreće ka mostu Al Salam, koji prelazi preko Sueckog kanala. Pentagon izuzetno retko prijavljuje raspoređivanje podmornica na nuklearni pogon.

Dodatna vojna sredstva stigla su u region dok su dve udarne grupe američkih nosača u misiji na istoku Mediterana. Raspoređivanje USS-a Džerald R. Ford i Dvajt D. Ajzenhauera Vašington je predstavio kao meru odvraćanja usred tekuće izraelske vojne operacije u Gazi.

Profimedia
 

Izraelske odbrambene snage (IDF) opkolile su palestinsku enklavu ubrzo nakon prošlomesečnog napada Hamasa, u kom je poginulo više od 1.400 ljudi, dok je zarobljeno više od 200 talaca. Zapadni Jerusalim proglasio je uništenje Hamasa kao cilj od egzistencijalne važnosti.

Kritičari kažu da je odgovor nesrazmeran, ukazujući na veliki broj poginulih civila u vazdušnim napadima IDF. Zvaničnici Gaze tvrde da su Izraelci ubili više od 10.000 ljudi u enklavi.

Postoji zabrinutost da bi drugi regionalni akteri, uključujući libanski militantni pokret Hezbolah i Iran, mogli da uđu u sukob, a američko rukovodstvo je obećalo da će stati uz Izrael i pružiti dodatnu vojnu pomoć za kampanju u Gazi.

USS Florida je prvi put raspoređen u borbama 2011. godine, kada je bombardovao Libiju u okviru operacije NATO-a za podršku pobunjeničkim snagama koje su pokušavale da svrgnu Moamera Gadafija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike