SAD nemaju šanse protiv Rusije i Kine: Nisu uspele da spreče njihov savez, a sad neće moći na njih uobičajenim sredstvima

22.06.2024

21:10

0

Savez Pekinga i Moskve više ništa ne može da naruši, smatraju analitičari

SAD nemaju šanse protiv Rusije i Kine: Nisu uspele da spreče njihov savez, a sad neće moći na njih uobičajenim sredstvima
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su istorijski radile na sprečavanju saveza između Rusije i Kine, ali su se dve globalne sile udružile u nastojanju da se zaštite od zapadne agresije.

Godinu dana pre smrti Henri Kisendžer, bivši američki državni sekretar, naslutio je d aće do toga doći.

- Približava se vreme kada će se ojačati strateške promene koje su već ostvarene i integrisati se u novu strukturu sa ciljem postizanja mira putem pregovora - rekao je visoki diplomata, pozivajući da se prekine ukrajinski rat protiv Rusije koji podržava Zapad.

Kisendžer je to komentarisao u članku pod naslovom "Kako izbeći još jedan svetski rat“ u britanskom časopisu "The Spectator", napominjući da ruske "hiljade nuklearnog oružja" čine Moskvu "jednom od dve najveće nuklearne sile sveta".

Uz karakteristično hvalisanje, ukrajinska vlada je osudila komentare veterana i kritikovala priličan broj zapadnih liberala, do tada potpuno uverenih u dužnost Sjedinjenih Američkih Država da još jednom "zaštite slobodu i demokratiju".

Očiglednu ravnodušnost Zapada prema perspektivi nuklearnog rata i stratešku nesposobnost da dozvoli Rusiji i Kini da udruže snage kritikovao je bivši bezbednosni analitičar doktor Dejvid Ualalu, koji je u Sputnjikovom programu "Kritični čas" u utorak razgovarao o najnovijim dešavanjima u rusko-ukrajinskom sukobu.

Profimedia
Hanri Kisindžer i Si Đinping

- Putin neće blefirati, jer je to ono što će se očekivati od Rusa, ruskog naroda, od njihovog lidera da brani zemlju na bilo koji način, jer mi sve više forsiramo - rekao je Ualalu, napominjući da Moskva posmatra sukob kao stvar od egzistencijalne važnosti.

Budućnost nije u NATO-u

- Moja ideja je, kako ja na to gledam, da Orban ne želi da njegova zemlja bude uhvaćena u ovo, da li je članica NATO-a ili ne u tom trenutku - dodao je on, karakterišući evropskog lidera kao glas zdravog razuma po tom pitanju.

- Razgovara sa svojim advokatima, oficirima - oni traže načine kako da odustanu od ovakve vrste angažmana u NATO-u. Iskreno, ako smem ovde da upotrebim taj izraz, vreme je da Mađarska donese odluku da li da u potpunosti napusti NATO - dodo je Ualalu.

Analitičar je primetio da sve veća nepopularnost učešća Zapada u tekućem zastupničkom ratu dovodi do porasta popularnosti desnice širom Evrope, pri čemu je popularnost francuske političarke Marin le Pen sve veća dok sugeriše da zemlja treba da napusti NATO.

Profimedia
 

Kisendžer, koji je zaslužan za postavljanje Sjedinjenih Država na put ka globalnoj dominaciji 1970-ih, radio je na tome da Kina i Rusija ostanu podeljene tokom njegovog vremena na mestu američkog državnog sekretara, nastojeći da otvori odnose sa Kinom kako bi je približio SAD.

Međutim, ratobornost Zapada je sada stvorila snažno partnerstvo između dve zemlje, primećuje Ualalu, i formiran je savez koji zapadne sile ne bi mogle da nadmaše vojnim sredstvima.

- Strateški savez između Rusije i Kine neće se baviti preuzimanjem teritorija, proizvodnjom raketa ili čime već. Radiće se na obezbeđivanju pravde i pravičnosti na globalnoj sceni... Sa ovim dvema državama, Rusijom i Kinom, kojima su se pridružile druge, NATO ne bi imao nikakve šanse. SAD ne bi imale nikakve šanse - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike