Roditelji dece ubijene u "Ribnikaru" tužili razrednu i tri žene! Tvrde da su se svojim poslom bavile proforme

26.06.2024

20:45

0

Krivičnu prijavu podneli su protiv bivše direktorke Snežane Knežević, razredne Dragane Tomić, psihologa Lidije Maksić i pedagoga Jelene Vujičić

Roditelji dece ubijene u "Ribnikaru" tužili razrednu i tri žene! Tvrde da su se svojim poslom bavile proforme
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/24sedam/Katarina Mihajlović

Roditelji dece, koju je 3. maja prošle godine ubio Kosta K. (14), podneli su krivičnu prijavu protiv bivše direktorke OŠ "Vladislav Ribnikar" Snežane Knežević, razredne prošlogodišnjeg VII/2 Dragane Tomić, školskog psihologa Lidije Maksić i pedagoga Jelene Vujičić.

Unesrećeni smatraju da su te četiri žene napravile velike propuste u radu pred masakr i u dogovoru su odlučili da ih sankcionišu, te su se obratili pravosudnim organima. Neki od roditelja su ostali po strani, ali je većina potpisala krivičnu prijavu koju su sastavili njihovi punomoćnici.

- Prijavili su ih za zloupotrebu službenog položaja i zbog toga što nisu radile kako je trebalo i bilo očekivano od njih. Svojim poslom su se bavile proforme i nasvesno pristupale zadacima - ispričao je izvor Republike.  

Roditelji ubijene dece već imaju potvrdu da su propusti nastavnog kadra evidentirani, jer je Inspekcija Ministarstva prosvete vanrednim nadzorom krajem prošlog maja utvrdila da je u OŠ "Vladislav Ribnikar" teže povređena radna disciplina.

Posle masakra, u kojem je ubijeno devetoro dece i školski čuvar, a ranjeni nastavnica istorije i petoro dece, zbog propusta je smenjena direktorka škole.

Disciplinski postupci su sprovedeni protiv pedagoga Jelene Vujičić zbog sumnje da je počinila težu povredu radne discipline zato što je, između ostalog, samo jednom pregledala dnevnik VII/2, što nije sprovodila mere bezbednosti dece, učenika i zaposlenih, a tereti se i za neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga direktora u toku rada.

Njena koleginica sa kojom je delila posao, psiholog Lidija Maksić, takođe se teretila za težu povredu discipline, neizvršavanje ili nesavesno izvršavanje naloga direktora. Pedagog i psiholog škole su kažnjene dvomesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto.

Tokom svedočenja zaposlenih u vreme masakra u školi saznalo se da je razredna odeljenja, koje je streljao učenik, tek posle dva meseca upisala da je razgovarala sa učenicima na temu pritiska koji trpe od roditelja.

- U izveštaju se navodi da su na jednom času odeljenske zajednice u oktobru 2022. učenici VII/2 razgovarali o problemima i ocenama, kao i da je održana posebna radionica na temu: 'Reakcija roditelja na moje ocene'. U zaključku se navodi da su deca pod velikim stresom zbog ocena isključivo zbog reakcije roditelja i takmičarskog duha koji vlada u školi i odeljenju - istakao je sagovornik.

Roditeljima žrtava masakra pod krovom "Ribnikara" kao so na ranu je došao zaključak inspekcije da su zapisnici stručnih saradnika i nastavnika vođeni vrlo skraćeno i da se na osnovu njih ništa ne može utvrditi:

- Odeljenski starešina Dragana Tomić nije roditelje obavestila da je sa decom razgovarala o velikom stresu, problemima i pritiscima. Tu je možda bio ključ problema i možda je moglo na Kostu da se deluje da je roditeljima iz škole nešto sugerisano.

Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu su potvrdili da je ovaj postupak u toku, ali zbog istrage nisu mogli da otkriju detalje:

- Postupamo i proveravamo navode krivične prijave. Toliko možemo da kažemo za sada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike