Sedmica u svetu: Evropa željna napada na Rusiju, Rafa u paklu i oštra upozorenja iz Moskve

02.06.2024

21:12

0

Tramp je proglašen krivim posle višenedeljnog suđenja, Fico je pušten na kućno lečenje, a klizište u Papui Novoj Gvineji bilo je prilično krvoločno

Sedmica u svetu: Evropa željna napada na Rusiju, Rafa u paklu i oštra upozorenja iz Moskve
Ilustracija - Copyright AP Photo/Hatem Ali/Profimedia

U nedelji za nama (27. maja - 2. juna) evropske zemlje su jedna po jedna davale dozvolu Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na Rusiju, Izrael je nastavio sa napadom na Rafu i ostatak Gaze, a Moksva je upozoravala zapad da se ne igra vatrom. Tramp je proglašen krivim posle višenedeljnog suđenja, Fico je pušten na kućno lečenje, a klizište u Papui Novoj Gvineji bilo je prilično krvoločno.

Ukrajina "naoružana" starim oružjem i novim rečima i nepokolebljiva Rusija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da njegova zemlja, uprkos pritisku, nije saglasna sa izdvajanjem novih 6,5 milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za naoružanje Kijeva, premijer Finske Peteri Orpo odbacio je mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Zapad ponovo pokazuje ratnu ostrašćenost, što zahteva da Rusija preduzme mere i nastavi specijalnu vojnu operaciju.

Profimedia
 

Rusi su optužili Ukrajinu da koristi zabranjeno hemijsko oružje u Donbasu, Letonija je pozvala da se Ukrajini dozvoli da napada Rusiju oružjem NATO-a, a ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu na "ozbiljne posledice" ukoliko se Ukrajini dozvoli korišćenje zapadnog oružja za napade unutar ruske teritorije.

U intervjuu za novinara Takera Karlsona američki politikolog i ekonomista i profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks izjavio je da Sjedinjene Američke Države stoje iza dizanja u vazduh gasovoda "Severni tok" i "Severni tok 2"

Zapad je jasno stavio do znanja Ukrajini da ne treba da očekuje da će se pridružiti NATO-u u narednim mesecima, ukrajinske snage izvele su u četvrtak nekoliko sinhronizovanih napada na Krim, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva smatrati isporuku lovaca F-16 Ukrajini namernim signalom NATO-a u nuklearnoj sferi.

Profimedia
 

Pojavili su se izveštaji da su Ukrajinci napali ruske nuklearne radare, predsednik SAD Džo Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, ali pod određenim uslovima, a američki kongresmeni izrazili su zabrinutost zbog poteza aktuelne administacije.

Vladimir Zelenski smenio je poslednjih nedelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, pojačani napadi sa obe strane izvršeni su tokom noći u četvrtak na petak, a Kina je odbila da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da zemlje NATO-a koje su odobrile napad svojim oružjem na rusku teritoriju treba da budu svesne da će njihova oprema i stručnjaci biti uništeni ne samo u Ukrajini, već i na bilo kom mestu odakle je ruska teritorija napadnuta, italijanska premijerka Đorđa Meloni istakla je da je jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane bolje rešenje od dozvoljavanja napada duboko na rusku teritoriju, a ruska vojska napala je u subotu ujutru energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine.

Profimedia
 

Belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio je da Belgija ne namerava da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je dobila od Belgije, prva grupa francuskih vojnih instruktora krenula je ka Ukrajini, a u analizi portala 24sedam možete pročitati kako NATO uvlači EU u treći svetski rat.

Gaza u paklu

Izrael je intenzivirao napade na Rafu, grad na jugu Gaze, a u ponedeljak je na tamošnji kamp za raseljene palo čak osam raketa bez obzira na međunarodnu osudu zbog ove operacije. Na granici sa Egiptom došlo je do okršaja izraelskih i egipatskih vojnika, u kom je jedan vojnik izgubio život, ali Vojska Egipta u zuvaničnom saopštenju povodom ovog događaja nije pomenula Izrael.

Profimedia
 

Kao što je i obećala, Španija je priznala državnost Palestine u utorak, a za njom su to uradile i Norveška i Irska, pisalo se da je šef Mosada pretio glavnoj tužiteljki suda u Hagu, dok je bivša kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli tokom posete izraelskoj severnoj granici potpisala artljerijsku raketu namenjenu Gazi sa ''Dokrajčite ih! Amerika voli Izrael''.

Granatiranje Rafe je nastavljeno, a izraelski tenkovi ušli su u centar grada, da bi kasnije bilo saopšteno da su zauzeli i brdo Zoroub, koje im omogućava kontrolu nad granicom sa Egiptom sve do mora.

SAD su tvrdile da žale zbog pogibije u Rafi, ali i da Izrael ima pravo da napada Hamas, ispostavilo se da je američko oružje korišćeno u izraelskom napadu na kamp za raseljene osobe u Rafi počinjenom u nedelju, dok je kineski predsednik Si Đinping izjavio da hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ.

Profimedia
 

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je u Rafi pronađeno oko 20 tunela koje je Hamas koristio za krijumčarenje oružja u Gazu, što je Egipat negirao, a u američkim i britanskim napadima na Jemen poginulo je 14 ljudi, zbog čega su Huti zapretili odmazdom.

Palestinska grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na izraelski predlog koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi, a u analizama portala 24sedam možete pročitati koje države sveta su do sada priznale državnost Palestine, kao i može li Netanjahu preživeti sve veći pritisak.

Tramp je "kriv"

Profimedia
Donald Tramp

U četvrtak je porota na Menhetnu proglasila bivšeg lidera SAD Donalda Trampa krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, čime je on postao prvi bivši predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo, na šta su se pobunile njegove brojne kolege iz stranke, dok su donatori reagovali šaljući novac njegovoj kampanji, pa je tako za samo 24 sata od presude prikupio neverovatnih 53 miliona dolara.

Oporavak slovačkog premijera

U ponedeljak je saopšteno da se stanje slovačkog premijera Roberta Fica nakon atentata poboljšava, da bi u četvrtak bio pušten na kućno lečenje, dok njegovom napadaču piscu Juraju Cintuli preti doživotna robija zbog pokušaja ubistva.

Profimedia
Robert Fico

Krvoločno klizište

Više od 2.000 ljudi zatrpano je u klizištu u naselju na severu Papue Nove Gvinije, koje se aktiviralo u ponedeljak, a ka kom su odmah pohrlili brojni građani kako bi pokušali da spasu zatrpane. Kao da to nije bilo dovoljno, sledećeg dana srušio se most na glavnom putu za dostavu pomoći i opreme, što je poremetilo spasilačku akciju, 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike