Šef Mosada pretio glavnoj tužiteljki suda u Hagu: Ne želite da ugrozite svoju bezbednost i svoju porodicu

28.05.2024

18:58

0

Koen je više puta pretio Bensudi, a njegovo ponašanje upoređeno je i sa uhođenjem

Šef Mosada pretio glavnoj tužiteljki suda u Hagu: Ne želite da ugrozite svoju bezbednost i svoju porodicu
Copyright Profimedia

Bivši šef izraelske obaveštajne agencije Mosad Josi Koen navodno je "pretio" glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da odustane od istrage o ratnim zločinima pokrenutom 2021. godine, otkrila je istraga Gardijana.

Izvori su tom mediju rekli da je pre nekoliko godina tadašnji direktor Mosada Koen pokušao da zapreti bivšoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda Fatui Bensudi na nizu tajnih sastanaka.

Koenov tajni kontakt i pritisak na Bensoudu desili su se u godinama koje su prethodile njenoj odluci da otvori zvaničnu istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na okupiranim palestinskim teritorijama, navodi se u izveštaju, uz pozivanje na više anonimnih izvora.

Mosadov cilj je bio da "kompromituje tužiteljku ili je angažuje kao nekoga ko bi sarađivao sa zahtevima Izraela", kao i da izvrši pritisak na Bensudu da odustane od istrage, navodi se u članku.

Bensuda je, kako se izveštava, obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS-a o Koenovim pokušajima, izražavajući zabrinutost zbog njegove "uporne i preteće prirode".

Izvori upoznati sa Bensudinim otkrićima Međunarodnom krivičnom sudu potvrdili su da joj je Koen više puta pretio, a jedan od zvaničnika je rekao da je šef Mosada koristio "prezrenu taktiku" protiv Bensude u okviru na kraju neuspešnog pokušaja da utiče na nju. Njegovo ponašanje je upoređeno sa "uhođenjem".

Profimedia
Fatu Bensuda

- Trebalo bi da nam pomognete, a nama dozvolite da se brinemo o vama. Ne želite da ulazite u stvari koje bi mogle da ugroze vašu bezbednost ili bezbednost vaše porodice - navodno je rekao Koen Bensudi.

Izraelske obaveštajne agencije vodile su "tajni rat" protiv Međunarodnog krivičnog suda skoro deceniju sa ciljem da poremete istrage o navodnim izraelskim ratnim zločinima, navodi agencija.

Otkrića su odjeknula pošto je Bensudin naslednik Karim Kan prošle nedelje podneo zahtev za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta na osnovu istrage pokrenute 2021.

Kan je rekao da postoje "razumni razlozi da se veruje" da su najviši zvaničnici krivi za "ratne zločine i zločine protiv čovečnosti" u sukobu u Gazi. Kan je takođe rekao da traži naloge za tri visoka člana Hamasa.

Izrael nije član MKS-a i ne priznaje jurisdikciju suda. I Izrael i njegov glavni saveznik, SAD, osudili su saopštenje Međunarodnog krivičnog suda, a neki američki zakonodavci su pozvali na sankcije Sudu u Hagu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike