Još jedna provokacija sa zapada! Francuski vojnici na putu ka Ukrajini!

01.06.2024

12:54

0

Moskva je više puta upozorila da bi svaka dodatna vojna pomoć Kijevu predstavljala ozbiljnu eskalaciju, naročito pomoć ove vrste

Još jedna provokacija sa zapada! Francuski vojnici na putu ka Ukrajini!
Copyright Profimedia

Prva grupa francuskih vojnih instruktora na putu je ka Ukrajini, izjavio je u petak visoki ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko.

Prethodno je vrhovni komandant Ukrajine Aleksandar Sirski objavio da je završio papirologiju koja omogućava prisustvo francuskog osoblja u zemlji.

- Moji izvori su me obavestili da je prva grupa francuskih instruktora već na putu za Ukrajinu -napisao je na Iksu Gončarenko, član ukrajinskog parlamenta i delegat u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Ideja o raspoređivanju vojnika NATO-a na terenu ostaje sporno pitanje unutar bloka predvođenog SAD, čiji članovi tvrde da nisu strane u sukobu između Rusije i Ukrajine. Moskva je, međutim, saopštila da zapadne pristalice Ukrajine posmatra kao direktne učesnike, naglašavajući da se oružje koje isporučuje Zapad koristi za gađanje ciljeva na ruskom tlu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u februaru rekao da ne može da isključi mogućnost da zemlje članice NATO-a u budućnosti pošalju trupe u Ukrajinu, iako su francuski zvaničnici ubrzo razjasnili da je mislio na neborbeno osoblje. Makron je kasnije tvrdio da NATO treba da usvoji politiku "strateške dvosmislenosti" prema Rusiji. Francuski lider je radio iza kulisa na stvaranju koalicije zemalja koje su spremne da pošalju trenere u Kijev, izvestio je Blumberg u petak.

Profimedia
 

Moskva je upozorila da bi svaka dodatna vojna pomoć Kijevu predstavljala ozbiljnu eskalaciju. Zapadno vojno osoblje već je aktivno u Ukrajini i "bilo je tamo već duže vreme", rekao je predsednik Vladimir Putin u utorak.

- Oni su specijalici pod maskom plaćenika - rekao je on novinarima, dodajući da će slanje zapadnih snaga u Ukrajinu biti "još jedan korak ka ozbiljnom sukobu u Evropi i globalnom sukobu".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike