Izrael pokušao da se opravda za napade na Rafu, Egipat ih raskrinkao: Tamo nema tunela, mi smo ih uništili (VIDEO/FOTO)

30.05.2024

12:44

0

Šverc oružja koji se pominje nije bio moguć, navode egipatske vlasti

Izrael pokušao da se opravda za napade na Rafu, Egipat ih raskrinkao: Tamo nema tunela, mi smo ih uništili (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Izraelska vojska saopštila je da je preuzela kontrolu nad strateški važnom tampon-zonom duž granice između Gaze i Egipta poznatom kao Filadelfijski koridor, što znači da sada kontroliše celu kopnenu granicu Gaze.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je u toj zoni pronađeno oko 20 tunela koje je Hamas koristio za krijumčarenje oružja u Gazu.

Egipatska televizija je citirala izvore koji su to demantovali i rekla da Izrael time pokušava da opravda vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Gaze.

 

 

Ovo saopštenje usledilo je u vreme pojačanih tenzija sa Egiptom.

- Proteklih dana trupe IDF-a uspostavile su operativnu kontrolu na Filadelfijskom koridoru, na granici između Egipta i Rafe - rekao je u sredu portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari.

On je koridor opisao kao "spasonosni put" za Hamas, kroz koji je grupa "redovno krijumčarila oružje u Pojas Gaze". Rekao je da trupe "istražuju i neutrališu" tunele pronađene u toj oblasti.

 

 

Kasnije je na brifingu sa novinarima kazao da ne može biti siguran da su svi tuneli prešli u Egipat, preneo je Njujork tajms.

Filadelfijski koridor je tampon-zona široka samo oko 100 metara u nekim delovima, koja se proteže duž strane egipatske granice sa Gazom od 13 kilometara. Jedina druga kopnena granica Gaze je sa samim Izraelom.

Egipat je ranije rekao da je uništio prekogranične tunele, onemogućivši bilo kakav šverc oružja, a egipatski izvor na "visokom nivou", kog citira Al Kahera njuz, optužio je Izrael da "koristi ove navode da opravda nastavak operacije u Rafi i produžavanje rata u političke svrhe".

Printscreen Twitter/RRNmedia
 

Izrael je insistirao da mora da napadne Rafu da bi odneo pobedu u ratu koji je pokrenuo Hamasov napad 7. oktobra, tokom kog je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 252 su uzeta kao taoci. Sa druge strane, najmanje 36.170 ljudi je ubijeno širom Gaze od početka sukoba.

Tenzije između Egipta i Izraela su porasle otkako su izraelske snage preuzele kontrolu nad graničnim prelazom Rafa u Gazi pre tri nedelje u okviru ofanzive na Hamas. Ranije ove nedelje jedan egipatski vojnik poginuo je u incidentu u kom su učestvovale egipatske i izraelske trupe u graničnom području blizu Rafe.

Egipat snažno podržava Palestince i osudio je vojnu kampanju Izraela u Gazi i ubistvo hiljada civila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike