Republikanci se okupili oko Trampa posle presude: To je kvazisud, Amerikanci zaslužuju bolje od Bajdena koji sudije koristi kao oružje

31.05.2024

12:10

0

Advokati su najavili žalbu, a stranačke kolege bivšeg predsednika udružile su se oko njega

Republikanci se okupili oko Trampa posle presude: To je kvazisud, Amerikanci zaslužuju bolje od Bajdena koji sudije koristi kao oružje
Copyright Profimedia

Suđenje u Njujorku u kom je osuđen predsednički kandidat Donald Tramp bilo je šarada koju je režirao aktuelni predsednik SAD Džo Bajden protiv političkog protivnika, rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

U četvrtak je porota na Menhetnu proglasila Trampa krivim po sve 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, čime je Tramp postao prvi bivši predsednik u istoriji SAD koji je osuđen za krivično delo.

Tužioci su naveli da je bivši predsednik nezakonito prikrio tajnu isplatu novca koju je njegov bivši advokat Majkl Koen dao zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels u nedeljama pre predsedničkih izbora 2016. kako bi obezbedio njeno ćutanje o navodnoj aferi iz prethodne decenije.

Tramp je negirao da je imao aferu sa Danijels, a njegov pravni tim je rekao da će se žaliti na presudu.

Članovi stranke republikanskog predsedničkog kandidata oglasili su se na društvenim mrežama da osude presudu.

- Ovo je bilo lažno suđenje. Kvazisud nikada neće odlučivati o žalbi. Amerikanci zaslužuju bolje od sadašnjeg predsednika SAD koji naš pravosudni sistem koristi kao oružje protiv političkog protivnika - samo da bi pobedio na izborima - napisao je Abot na Iksu, pozivajući birače da "otpuste" Džoa Bajdena u novembru.

Profimedia
 

Član Republikanske stranke i predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson takođe je oštro kritikovao suđenje. 

- Demokrate su navijale dok je osuđivan lider suprotstavljene stranke na osnovu smešnih optužbi, zasnovanih na svedočenju osuđenog zločinca, koji je bio isključen - rekao je on, misleći na Koenovu ulogu u suđenju.

Korišćenje američkog pravosudnog sistema kao oružja "obeležje je Bajdenove administracije" i "dodatni dokaz da se demokrate neće zaustaviti ni pred čim da ućutkaju neslaganje i slome svoje političke protivnike", napisao je Džonson na Iksu.

Generalni tužilac Teksasa Ken Pakston rekao je da je njegova podrška Donaldu Trampu "jača nego ikad“ nakon "lažnog suđenja". 

- Kao državni tužilac Teksasa, iskoristiću svaki alat koji mi je na raspolaganju za borbu protiv ove očigledne korupcije i političkog progona koji izbijaju iz Njujorka i Bajdenove administracije - rekao je on na Iksu.

Profimedia
 

Čak i neki republikanci koji su ranije izrazili sumnju u Trampovu predsedničku kandidaturu 2024. bili su jedinstveni u oceni presude. Senator Džon Kornin podržao je Trampa krajem prošle godine uprkos tome što je ranije sugerisao da bivši predsednik neće moći da pobedi.

- Presuda je sramota. Moramo da se okupimo oko Donalda Trampa, vratimo Belu kuću i Senat i vratimo ovu zemlju na pravi put. Prava presuda će biti doneta na dan izbora - napisao je on na Iksu.

- Osuđeni ili ne, Tramp će biti republikanski kandidat za predsednika - navodi se u saopštenju predizborne kampanje predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris nakon suđenja.

- Pretnja koju Tramp predstavlja našoj demokratiji nikada nije bila veća - napisali su na Iksu, pozivajući ljude da ne glasaju za njega u novembru.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike