Putin poslao nikad oštrije upozorenje: Male evropske zemlje koje su gusto naseljene ne treba da se igraju vatrom

29.05.2024

11:19

0

Tenzije su eskalirale otkad je počelo da se priča o dozvoljavanju Ukrajini da koristi zapadno oružje u napadima na susednu zemlju

Putin poslao nikad oštrije upozorenje: Male evropske zemlje koje su gusto naseljene ne treba da se igraju vatrom
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu na "ozbiljne posledice" ukoliko se Ukrajini dozvoli korišćenje zapadnog oružja za napade unutar ruske teritorije.

Putin je ovo naglasio tokom posete Uzbekistanu, rekavši da bi male i gusto naseljene evropske zemlje trebalo da budu svesne rizika.

- Posledice će biti ozbiljne ako zapadne zemlje odobre Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na Rusiju. U Evropi, posebno u malim zemljama koje su gusto naseljene trebalo bi da budu svesni da se igraju vatrom. Trebalo bi da imaju to na umu pre nego što razmotre udare na Rusiju - kazao je Putin.

Pretnja je usledila nakon izjave britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, koji je rekao da Ukrajina može da koristi britansko oružje za napade unutar Rusije. Situacija se dodatno pogoršala usled pojačanih ruskih operacija oko Harkova, što je izazvalo oštra upozorenja zapadnih saveznika Kijeva.

Poljska, među ostalim zemljama, razmatra mogućnost slanja trupa u Ukrajinu i planira da do 2035. godine ima najveću vojsku u Evropi.

Reagujući na ove pretnje, Rusija je zapretila nuklearnom odmazdom. Putin je istakao i pitanje strateškog nuklearnog naoružanja, sumnjajući u sposobnost NATO zemalja, posebno Sjedinjenih Država, da pruže adekvatnu zaštitu u slučaju ozbiljnih posledica za Evropu.

- Ako se ozbiljne posledice za Evropu ostvare, kako će se Sjedinjene Američke Države ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju? - upitao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike