Rusi optužili Ukrajinu da koristi zabranjeno hemijsko oružje u Donbasu: Incidenti zabeleženi u nekoliko gradova

28.05.2024

18:05

0

Kijev se služi prljavim trikovima u pokušajima da se odupre prodiranju neprijateljskih vojnika

Rusi optužili Ukrajinu da koristi zabranjeno hemijsko oružje u Donbasu: Incidenti zabeleženi u nekoliko gradova
Copyright Profimedia

General-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, izjavio je da su "ukrajinski militanti" počeli sistematski da koriste toksične supstance i hemijska sredstva tokom specijalne operacije, uz prećutnu saglasnost Vašingtona.

- Zabeleženi su brojni slučajevi u kojima je ukrajinska strana koristila supstancu hloropikrina, često pomešanu sa hloroacetofenonom. Takvi incidenti su zabeleženi u području grada Donjecka, naseljenih mesta Bogdanovke, Gorlovke, Kremena, Artjomovska - saopštio je Kirilov.

Kirilov je naglasio da je hloropikrin uključen u Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja.

- Ruska strana je zabeležila i potvrđeni su slučajevi kada je ukrajinska vojska koristila municiju ne samo sa hloropikrinom, već i drugim hemikalijama sa iritirajućim dejstvom. Na primer, gasne bombe američke proizvodnje sa supstancom "Si-Es" upotrebljene su protiv ruskih vojnika na krasnolimanskom i boguslavskom taktičkom pravcu. Ručne granate sa hemikalijama sa iritirajućim dejstvom koje imaju oznaku "Teren 6" bačene su sa ukrajinskih dronova na položaje ruske vojske, a skladište sa takvom municijom pronađeno je na teritoriji grada Donjecka. Prema svedočenju ukrajinskih zarobljenika, takvim granatama opremaju jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine - istakao je on.

General je dodao da ukrajinske snage koriste i druge hemikalije protiv ruske vojske, uključujući bojni otrov "Bi-zet" u avgustu 2022. i cijanovodoničnu kiselinu u februaru 2023. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike