Italija neće da dozvoli Ukrajini da napada Rusiju njenim oružjem: Meloni našla razumnije rešenje

31.05.2024

17:28

0

Dok ostale zemlje udovoljavaju Stoltenbergu, ona kaže "ne"

Italija neće da dozvoli Ukrajini da napada Rusiju njenim oružjem: Meloni našla razumnije rešenje
Copyright Profimedia

Italijanska premijerka Đorđa Meloni istakla je u intervjuu objavljenom u četvrtak da je jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane bolje rešenje od dozvoljavanja napada duboko na rusku teritoriju.

Jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kao rešenje

- Bolje je ojačati opremljenost Ukrajine efikasnim sistemima protivvazdušne odbrane... Ovo nam omogućava da zaštitimo ukrajinsko civilno stanovništvo a da situacija ne izmakne kontroli - rekla je ona za Korijere dela Sera.

Desničarska političarka naglasila je da se to postiže uz pomoć sistema protivvazdušne odbrane SAMP/T koje je donirala Italija.

Meloni je pozvao na oprez nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao saveznike da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje većeg dometa protiv ciljeva u Rusiji. On je rekao da su neke od zemalja članica spremne da preispitaju ta ograničenja.

Rusija je taj potez nazvala nepromišljenim, upozorivši da bi to moglo dovesti do direktne vojne konfrontacije između Rusije i Zapada. Portparol Kremlja opisao je Stoltenbergov predlog kao provokativan, rekavši da ruska vojska ne sedi besposlena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike