SAD su raznele "Severni tok": Američki politikolog podsetio na Bajdenova obećanja pre sabotaže gasovoda (VIDEO)

29.05.2024

13:05

0

Izjave američkog predsednika iz februara 2022. otvorena su pretnja

SAD su raznele "Severni tok": Američki politikolog podsetio na Bajdenova obećanja pre sabotaže gasovoda (VIDEO)
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

U intervjuu za novinara Takera Karlsona američki politikolog i ekonomista i profesor na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks izjavio je da Sjedinjene Američke Države stoje iza dizanja u vazduh gasovoda "Severni tok" i "Severni tok 2".

On je naveo da su SAD više puta obećavale da će prekinuti rad ovih gasovoda, a najnoviji primer je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena iz februara 2022. godine.

- Dakle, SAD su raznele "Severni tok", kao što su obećavale verovatno desetine puta, ali najnoviji slučaj bila je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena, koju je dao čini mi se 7. februara 2022. godine. U izjavi za medije je rekao da će, ako Rusi napadnu Ukrajinu, "Severnom toku" biti kraj, a reporter koji mu je postavio ovo pitanje, mislim da je iz Nemačke, rekao je: "Gospodine predsedniče, kako možete tako da pričate? Kako možete tako da postupite?" A on ga je pogledao i vrlo ozbiljno rekao: "Verujte mi, mi imamo svoje metode" - kazao je Saks.

Ranije je poznati američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš pisao o umešanosti SAD i Norveške u diverzije na ruskom gasovodu. Takođe, ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu Karlsonu rekao da su diverzije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" izvele američke obaveštajne službe.

Kompanija "Nord strim 2 AG" je 26. septembra 2022. godine saopštila da je došlo do vanredne situacije na jednom od krakova "Severnog toka 2" u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, što je bilo praćeno naglim padom pritiska. Uzroci su tada bili nepoznati, a istraga je bila u toku.

Operator gasovoda "Severni tok" "Nord strim AG" prijavio je smanjenje pritiska na oba kraka, iako je rad gasovoda bio prekinut krajem avgusta, ali je gasovod ostao napunjen zbog problema sa remontom "Simensovih" turbina izazvanih sankcijama Zapada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike