"Vašington post": Zelenski smenio zvaničnike bliske Vašingtonu

30.05.2024

23:58

0

Sagovornici "Vašington posta" ocenjuju da neke od nesuglasica proističu iz prirodnih tenzija koje nastaju u partnerstvu

"Vašington post": Zelenski smenio zvaničnike bliske Vašingtonu
Vladimir Zelenski - Copyright Profimedia

Vladimir Zelenski smenio je poslednjih nedelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, a otpuštanja su usledila usred rastuće frustracije Kijeva svojim zapadnim saveznicima, piše "Vašington post", pozivajući se na brojne zapadne zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

List napominje da su smene "uzbunile" administraciju u Vašingtonu, a otpušteni su "reformistički zvaničnici koji su bili voljni da se bore protiv korupcije u svojim ministarstvima i koji su delovali posebno bliski Sjedinjenim Američkim Državama.

Nezadovoljstvo Zelenskog poznato je Beloj kući, a nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken svirao gitaru u kijevskom baru tokom posete ranije ovog meseca, izvodeći "Rockin' in the Free World" u znak podrške, mnogi ukrajinski zvaničnici bliski Zelenskom ismevali su taj nastup kao neprimeren, navodi se u tekstu.

Sagovornici "Vašington posta" ocenjuju da neke od nesuglasica proističu iz prirodnih tenzija koje nastaju u partnerstvu koje je moralo da izdrži više od dve godine rata i stalnog povećanja broja poginulih Ukrajinaca.

Profimedia
 

List ocenjuje da je nedavna ruska ofanziva u oblasti Harkov "pogoršala osećaj izdaje". Pojedini ukrajinski zvaničnici su za uspehe Rusije okrivili odbijanje Vašingtona da im dozvoli da izvode udare dugog dometa na rusku teritoriju, dok su drugi naveli višemesečno kašnjenje američkog Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrednog 61 milijardu dolara.

Vojne i civilne vlasti proneverile su milione dolara namenjene za izgradnju odbrambenih utvrđenja u regionu, dodaje se, prenosi Tanjug.

Ubrzo nakon što je šema korupcije objavljena u javnosti, Pentagon je objavio izveštaj u kojem se navodi da "endemska korupcija i dalje postoji" u Ukrajini, uključujući "mito i naduvane troškove nabavke" koji ometaju odbranu zemlje.

Ukrajinski zvaničnici, međutim, tvrde da su optužbe netačne i da narušavaju reputaciju zemlje u trenutku kada "zapadni interes za njihovu stvar jenjava".

Izvori su rekli da su napetosti među Ukrajinom i njenih saveznika u poslednje vreme porasle pošto je Rusija uspela da stekne prednost na bojnom polju.

Ukrajinska agencija Unian podseća da je Vrhovna rada 9. maja razrešila Aleksandra Kubrakova sa mesta zamenika premijera i ministra razvoja zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine, a ovu odluku podržala su 272 narodna poslanika.

Istog dana, narodni poslanici su razrešili Nikolaja Solskog sa mesta ministra poljoprivredne politike sa 273 glasa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike