Pakao u Rafi! Izraelska vojska zauzima položaje oko grada, eksplozije odzvanjaju, pokušavaju da operu ruke od masakra (VIDEO)

29.05.2024

10:26

0

IDF su saopštile da nastavljaju operaciju protiv "terorističkih meta", tri nedelje nakon početka operacije u tom gradu

Pakao u Rafi! Izraelska vojska zauzima položaje oko grada, eksplozije odzvanjaju, pokušavaju da operu ruke od masakra (VIDEO)
Copyright Profimedia

Izraelske odbrambene snage (IDF) ušle su u centar grada Rafa na jugu Pojasa Gaze tenkovima i zauzele važno brdo Zoroub, koje im omogućava kontrolu nad granicom sa Egiptom sve do mora, prenosi BBC.

IDF su saopštile da nastavljaju operaciju protiv "terorističkih meta" u Rafi, tri nedelje nakon početka operacije u tom gradu.

Stanovnici Rafe izveštavaju da su izraelski tenkovi u blizini džamije Al Avda, prema izveštaju Rojtersa.

BBC navodi da je zapadni deo grada pod teškim bombardovanjem, uprkos međunarodnoj osudi izraelskog napada na izbeglički kamp u blizini Rafe, gde su ubijene desetine Palestinaca.

Izraelski napad izazvao velika razaranja i rezultirao smrću najmanje 45 ljudi, a u snimcima se vide civili u šatorima oko kojih je pakao.

IDF su odbacile odgovornost za te smrti, navodeći da istražuju mogućnost da je u njihovom napadu na pripadnike Hamasa eksplodiralo oružje militanata.

Takođe, IDF istražuju odgovornost za smrt 21 osobe u drugom kampu Al Mavasi, gde su njihovi tenkovi otvorili vatru.

Slavljenje masakra i Netanjahuovo neuverljivo pravdanje

Neki u ekstremno desničarskim medijima u Izraelu ubrzo su počeli da slave požare, a time i smrt onih koji su zahvaćeni plamenom, šaljivo upoređujući slike s lomačama koje su simbol Lag BaOmera, jevrejskog praznika koji se obeležavao na isti dan kada i ovaj masakr.

Izraelski ekstremisti izrazili su sreću što je ovaj požar bio "centralna lomača u Rafi" i poželeli su onima koje je zahvatila vatra "srećan Bajram" u postovima na platformi Iks, koji su kasnije izbrisani.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je smrt civila u govoru u izraelskom parlamentu u ponedeljak.

- Uprkos našim najvećim naporima da ne naudimo nedužnim civilima, sinoć je došlo do tragične greške. Istražujemo incident i dobićemo zaključak jer je to naša politika - kazo je on.

IDF su ranije saopštile da su u napadu na oblast Tel Al Sultan ubijena dva visoka zvaničnika Hamasa, uključujući komandanta sedišta palestinske militantne grupe na Zapadnoj obali. 

U saopštenju je izraelska vojska insistirala na tome da je preduzela "mnoge korake da smanji šanse za povredu neumešanih, uključujući nadgledanje iz vazduha, upotrebu precizne municije i dodatne obaveštajne informacije“. Dodaje se da se "ne očekuje nikakva šteta neuključenih civila".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike