Koralni grebeni su na udaru još jednog masovnog izbeljivanja: Može li se zaustaviti njihovo uništavanje?

24.04.2024

09:08

0

Ovo se desilo već tri puta

Koralni grebeni su na udaru još jednog masovnog izbeljivanja: Može li se zaustaviti njihovo uništavanje?
Copyright Profimedia

Koralni grebeni širom sveta prolaze kroz globalno izbeljivanje zbog zagrevanja okeana i klimatskih promena koje su izazvali ljudi, kažu vrhunski naučnici.

Od februara 2023. do sada izbeljivanje koralnih grebena potvrđeno je u najmanje 53 zemlje, teritorije ili lokalne ekonomije, što je pokrenulo četvrto globalno izbeljivanje, saopštile su američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i Međunarodna inicijativa za koralni greben.

Izbeljivanje se dešava kada koral pod stresom izbaci alge koje mu daju boju.

Ekolog Dejvid Obura, direktor istraživanja i razvoja obalnih okeana, opisao je izbeljivanje kao "groznicu kod ljudi", koja, ako traje dovoljno dugo, može da dovede do uginuća korala.

Najnoviji događaj masovnog izbeljivanja izazvan je stalnim zagrevanjem svetskih okeana zbog efekata klimatskih promena i klimatskog obrasca El Ninjo.

U martu je globalna prosečna temperatura površine mora dostigla rekordni mesečni maksimum od 21,07 stepeni Celzijusovih, prema podacima Kopernikus službe za klimatske promene.

- Kako svetski okeani nastavljaju da se zagrevaju, izbeljivanje korala postaje sve češće i ozbiljnije - rekao je Derek Manzelo, koordinator NOAA Coral Reef Watcha.

Naučnici su otkrili da koralni grebeni, da bi izbeljivanje počelo, moraju da budu četiri ili više nedelja u vodama koje su najmanje jedan stepen toplije od onih na koje su navikli.

Profimedia
 

Ovo je važno jer su koralni grebeni ključni deo ekosistema koji održava podvodni život - štite biodiverzitet i usporavaju eroziju. Oni takođe podržavaju lokalnu ekonomiju kroz turizam.

Poslednji masovni događaj izbeljivanja završen je u martu 2017. Trajao je tri godine, a pre njega zabeležena su još dva - 1998. i 2010. godine.

Iako izbeljivanje nije ništa novo, da bi se proglasilo na globalnom nivou morali su biti dokumentovani značajni nivoi izbeljivanja unutar svakog od glavnih okeanskih basena, uključujući Atlantski, Pacifički i Indijski okean i na severnoj i na južnoj hemisferi.

Izbeljivanje je već uticalo na 90 odsto korala koji su procenjeni 2022. na Velikom koralnom grebenu u Australiji. Koralni greben Floride takođe je doživeo ozbiljno izbeljivanje prošle godine.

Saopštenje je usledilo pošto je 2023. proglašena najtoplijom godinom u istoriji sa prosečnom globalnom temperaturom na površini koja je dostigla 14,98 stepeni Celzijusovih, što je nadmašilo prethodni rekord postavljen 2016. godine sa "velikom razlikom“ od 0,17 stepeni Celzijusovih.

Kako može da se pomogne koralnim grebenima?

Jednostavno rečeno, smanjenje emisija gasova staklene bašte i ograničavanje klimatskih promena najbolja su šansa za opstanak korala.

Profimedia
 

Ali neki naučnici i zaštitnici prirode misle da se svet već zagrejao više od ključnog praga za opstanak koralnih grebena, što znači da bi između 70 i 90 odsto svetskih korala moglo biti izgubljeno.

Naučnici stoga pokušavaju da planiraju budućnost unoseći larve korala u banke za krioprezervaciju i uzgajajući korale sa otpornijim osobinama.

- Važno je da svet radi na smanjenju emisija ugljenika - rekla je Selina Sted, morski biolog i izvršna direktorka Australijskog instituta za nauku o moru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike