Zašto Venecija naplaćuje taksu za turiste, koja je procedura i koliko košta?

25.04.2024

09:14

0

Popularni italijanski grad prvi je na svetu koji je uveo ovakvu naknadu

Zašto Venecija naplaćuje taksu za turiste, koja je procedura i koliko košta?
Copyright Profimedia

Nakon što je godinama radila na tome, Venecija će od danas, u četvrtak 25. aprila, početi da naplaćuje jednodnevnim izletnicima ulazak u grad, u nastojanju da zaštiti mesto svetske baštine Uneska od posledica prekomernog turizma.

Iako je mera izazvala kritike i podsmeh onih koji tvrde da je neustavna i da ograničava slobodu kretanja, gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro uporedio je svoju "hrabrost" u donošenju ove odluke sa smelošću venecijanskog istraživača Marka Pola koji se usudio da ide tamo gde su se drugi plašili da kroče.

Na neki način ovo je tačno: Venecija će postati prvi veliki grad na svetu koji će usvojiti takvu inicijativu, a drugi koji se bore sa uticajem masovnog turizma pažljivo posmatraju kako će se to odvijati.

Zašto se ova turistička naknada uvodi?

Prema rečima Simonea Venturinija, gradskog savetnika za turizam, Venecija se "priklonila" masovnom turizmu šezdesetih godina prošlog veka i od tada je broj posetilaca porastao do te mere da tokom najprometnijih perioda u godini privlači u proseku 40.000 ljudi dnevno.

Taj broj je izvršio pritisak na krhku lagunu, dok je stanovnike prisilio da se udalje od glavnog ostrva. Brunjaro je rekao da želi da Veneciju ponovo učini prikladnom za život.

Profimedia
 

Međutim, poslednji pritisak na usvajanje ove mere usledio je nakon što je Unesko prošle godine zapretio da će Veneciju staviti na listu ugroženog kulturnog nasleđa, navodeći masovni turizam i porast nivoa vode koji se pripisuje klimatskim promenama.

Dok se Venecija poslednjih godina bori protiv masovnog turizma zabranjujući ogromnim brodovima za krstarenje da plove kroz njen centar, grad je izbegao potencijalnu sramotu da izgubi status mesta svetske baštine Uneska nakon što je dogovorena naknada za pristup.

Kolika je naknada i ko mora da je plati?

"Pristup Veneciji" košta pet evra. Ova cena je mogla biti i veća - kada je ideja prvi put predložena, pominjalo se 10 evra. Samo jednodnevni izletnici moraju da plate naknadu.

Stanovnici, oni koji putuju na posao, studenti i deca do 14 godina su izuzeti, kao i turisti koji prenoće u gradu. Kritičari šeme kažu da je malo verovatno da će pet evra odvratiti veliki broj ljudi.

Kako se kupuje karta i na koje datume je potrebna?

Foto: J.Jovanović
 

Karte se mogu rezervisati onlajn i obuhvataju datume od 25. aprila do 14. jula, kada je broj turista najveći.

Datumi su navedeni na sajtu. Na telefon ćete dobiti QR kod koji treba da čuvate kao dokaz da ste platili naknadu.

Gde se tačno primenjuje?

Naknada se odnosi samo na one koji ulaze u istorijski centar Venecije između 8.30 i 16.00 na bilo koji od navedenih datuma.

To uključuje most Rijalto, Trg Svetog Marka, operu La Feniče i mnoge druge turističke atrakcije, kao i mirnije četvrti kao što je ostrvo Đudeka.

Kako do Venecije bez QR koda ili bez mobilnog telefona?

Kada stignete u Veneciju na bilo koji način, stjuardi koji nose bele okovratnike koji liče na portikle i koji imaju logotip grada vodiće turiste do mesta za kupovinu karte i preuzimanje QR koda.

Profimedia
 

Oni koji nemaju telefon mogu da je plate na stanicama za vodeni taksi ili u prodavnicama duvana, kaže Venturini.

Pet ključnih ulaznih tačaka su železnička stanica Venecija Santa Lusija, autobuski terminali na Trgu Rim i Trončeto, i stajališta vaporeti (vodeni autobus) u Zatereu i Riva delji Skjavoni, rivi koja pokriva ulaz na Trg Svetog Marka.

Na koji način će se mera sprovoditi?

Brunjaro je obećao da će sistem biti nametnut sa "veoma mekim kontrolama" i "bez redova", odbacujući spekulacije da će grad postavljati barijere ili okretne stubove na ulicama.

U stvari, vlasti se nadaju da će ta mera biti sprovedena uz pomoć flote od 180 ljudi, koju čine upravnici volonteri, osoblje Saveta i javni zvaničnici. Oni koji nose bele okovratnike su tu da obaveštavaju, dok su oni koji nose žute tu da vrše nasumične provere i imaju moć da izdaju kazne za one bez QR koda.

Kolike su kazne?

Kazne se kreću od 50 do 300 evra.

- Ne brinite, niko neće biti uhapšen zato što nije platio taksu - rekao je portparol Saveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike