"Dešavaju se stvari bez presedana": Kako je čovek klimatskim promenama na neočekivan način uticao na celu planetu

05.04.2024

09:21

0

Poslednjih decenija Zemlja se okretala brže zbog promena u svom jezgru, ali led koji se topi usporio je ovaj nalet brzine

"Dešavaju se stvari bez presedana": Kako je čovek klimatskim promenama na neočekivan način uticao na celu planetu
Copyright Profimedia

Topljenje polarnog leda usled klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom malo je usporilo Zemljinu rotaciju i moglo bi da utiče na način na koji merimo vreme, navodi se u novoj studiji.

Iako je nestanak leda smanjio brzinu rotacije planete, Zemlja se i dalje okreće nešto brže nego ranije.

Ukupno povećanje brzine znači da će prvi put u istoriji svetski merači vremena možda morati da razmotre mogućnost oduzimanja jedne sekunde na našim satovima.

To znači da će satovi možda morati da preskoče sekundu, nazvanu "negativna preskočna sekunda", oko 2029. godine, da bismo održali univerzalno vreme u sinhronizaciji sa rotacijom Zemlje, prema studiji objavljenoj u časopisu "Nature".

Da nije bilo uticaja topljenja leda, promena vremena bi bila potrebna tri godine ranije, 2026.

Profimedia
 

Poslednjih decenija Zemlja se okretala brže zbog promena u svom jezgru, ali led koji se topi usporio je ovaj nalet brzine.

Rotacija sveta je kao klizač koji se vrti

Dankan Agnju, autor studije i geofizičar sa Skrips instituta za okeanografiju na Kalifornijskom univerzitetu, kaže da se topljenje leda na Grenlandu i Antarktiku promenilo tamo gde je koncentrisana Zemljina masa.

Ovo je usporilo Zemljinu rotaciju jer manje čvrstog leda u severnim i južnim delovima planete znači da ima više mase oko ekvatora, sugeriše studija.

Agnju je naveo primer umetničkog klizača koji se vrti na ledu kako bi objasnio ovo.

- Ako imate klizača koja počne da se okreće, ako spusti ruke ili ispruži noge, on će usporiti. Međutim, ako su ruke klizača uvučene ka unutra, to znači da će se okretati brže - rekao je on za američki portal "NBC news".

Profimedia
 

Topljenje leda na Grenlandu i Antarktiku je trend koji se ubrzava, za koji se kaže da je prvenstveno izazvan klimatskim promenama na koje su najviše uticali ljudi.

To znači da su ljudi možda uticali na to da se Zemlja okreće manjom brzinom nego što bi inače.

- Nekako je impresivno, čak i za mene. Uradili smo nešto što merljivo menja brzinu rotacije Zemlje. Dešavaju se stvari bez presedana - rekao je Agnju.

Topljenje polarnog leda bilo bi novi faktor koji utiče na okretanje Zemlje.

Trenje okeanske plime, delom zbog gravitacione sile Meseca, usporava rotaciju Zemlje.

U međuvremenu, kretanje tečnosti unutar tečnog unutrašnjeg jezgra Zemlje može ili ubrzati ili usporiti brzinu rotacije planete, zaključio je Agnju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike