Ovogodišnji februar bio je najtopliji do sada: Ovolike temperature nikad ranije nisu zabeležene

07.03.2024

11:28

0

Prosečne globalne temperature površine mora, van polarnih regiona, bile su najviše u istoriji

Ovogodišnji februar bio je najtopliji do sada: Ovolike temperature nikad ranije nisu zabeležene
Copyright Profimedia

Prošli mesec je bio najtopliji februar na svetu, što ga čini devetim mesecom zaredom sa rekordno visokim temperaturama, rekli su naučnici.

Globalne temperature morske površine takođe su na najvišoj ikad zabeleženoj temperaturi, pokazuju podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernik.

Podaci pokazuju da je februar bio za 1,77 stepen topliji od predindustrijskog proseka za mesec, od 1850. do 1900. godine, i 0,81 stepena iznad nivoa 1991-2020. Globalna prosečna temperatura u poslednjih 12 meseci, između marta 2023. i februara 2024, bila je najviša zabeležena, sa 1,56 stepeni iznad predindustrijskih nivoa.

Time se svet privremeno nalazi iznad praga od 1,5 stepeni Celzijusovih iznad kojeg se, dugoročno gledano, očekuju najgori uticaji klimatskih promena.

Dnevne globalne prosečne temperature bile su "izuzetno visoke” tokom prve polovine meseca, dostižući 2 stepena iznad nivoa od 1850-1900 u četiri dana od 8. do 11. februara, navodi Kopernik.

Evropske temperature u februaru 2024. bile su 3,3 stepena iznad proseka za mesec 1991-2020, sa temperaturama znatno iznad proseka u centralnoj i istočnoj Evropi, pokazuju brojke.

Evropska zima, od decembra do februara, bila je druga najtoplija zabeležena na kontinentu.

AP Photo/Peter Dejong, File
 

Prosečne globalne temperature površine mora za februar, van polarnih regiona, bile su najviše u istoriji, sa 21,06 stepeni Celzijusovih, premašujući prethodni rekord od 20,98 stepeni Celzijusovih postavljen u avgustu 2023.

Prosečna dnevna temperatura površine mora krajem meseca je dostigla novi apsolutni maksimum od 21,09 stepeni Celzijusa, navodi Kopernik.

- Koliko god ovo moglo izgledati izvanredno, nije iznenađujuće jer kontinuirano zagrevanje klimatskog sistema neizbežno dovodi do novih temperaturnih ekstrema. Klima reaguje na stvarne koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi, tako da ako ne uspemo da ih stabilizujemo, neizbežno ćemo se suočiti sa novim globalnim temperaturnim rekordima i njihovim posledicama - rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernika.

- Sada postoji toliko dokaza koji ukazuju na činjenicu da se naša klima zagreva, a ako želite da poreknete klimatske promene, isto tako možete tvrditi da je i Zemlja ravna. Milijarde merenja sa meteoroloških stanica, satelita, brodova i aviona ukazuju na osnovnu činjenicu da se naša planeta zagreva opasnim tempom - rekla je doktor Friderike Oto, viši predavač klimatskih nauka na Grentam institutu za klimatske promene i životnu sredinu pri Imperijal koledžu u Londonu.

- Ljudi ne treba da se čude što smo oborili još jedan rekord. I dalje se sagorevaju nafta, gas i ugalj, tako da klima nastavlja da se zagreva. Znamo šta da radimo: zaustavimo sagorevanje fosilnih goriva i zamenimo ih održivijim, obnovljivim izvorima energije. Dok to ne uradimo, ekstremni vremenski događaji pojačani klimatskim promenama nastaviće da uništavaju živote i sredstva za život - dodala je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike