Ušli smo u fazu El Ninja: Šta je to i kako utiče na vreme?

16.06.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Ovaj fenomen su prvo uočili peruanski ribari u 17. veku

Ušli smo u fazu El Ninja: Šta je to i kako utiče na vreme?
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Svet je zvanično ušao u fazu El Ninja, kažu podaci američke Nacionalne administracije za istraživanje okeana i atmosferu (NOAA).

Naučnici veruju da će vremenski uslovi, koji se obično viđaju tokom El Ninja, najverovatnije širom sveta podići temperature do rekordnih nivoa u narednih nekoliko godina.

Šta je El Ninjo?

El Ninjo je deo prirodnog klimatskog fenomena koji se zove Južna oscilacija El Ninjo (ENSO).

Ima dva suprotna stanja - El Ninjo i La Ninja - a oba značajno menjaju globalne vremenske prilike.

El Ninjo se obično proglašava kada površinske temperature mora u tropskom istočnom Pacifiku porastu za najmanje 0,5 stepeni iznad dugoročnih proseka.

U normalnim uslovima, površinska voda Pacifika je hladnija na istoku, a toplija na zapadu.

Kako vetrovi duvaju od istoka ka zapadu, sunčeva toplota progresivno zagreva vodu dok se kreće u tom smeru.

Tokom El Ninja ovi vetrovi slabe ili menjaju smer, pa se toplota seli u istočne predele.

Sa druge strane, vetrovi koji obično duvaju od istoka ka zapadu se tokom perioda La Ninje pojačavaju i toplije vode guraju ka zapadu.

To prouzrokuje da se hladnija voda izdigne sa dubina okeana što znači da će površinske temperature vode biti hladnije nego što je to uobičajeno na istoku Pacifika. 

Ovaj fenomen su prvo uočili peruanski ribari tokom 17. veka kada su primetili da toplije vode doživljavaju svoj vrhunac u decembru. Tu pojavu su nazvali "El ninjo de Navidad" - božićno dete ili božić bata u slobodnom prevodu sa španskog.

Kako El Ninjo i La Ninja utiču na vreme?

Nije svaki ENSO isti, a posledice variraju od regiona do regiona. Međutim, naučnici su uspeli da uoče nekoliko uobičajenih pojedinosti.

Temperature

Temperature širom sveta obično rastu tokom El Ninja, a opadaju za vreme La Ninje.

El Ninjo znači da se toplije vreme širi, a ostaje bliži površini. Time se u atmosferu oslobađa više toplote čime se stvara vlažnije i toplije vreme.

Međutim, regionalni uslovi su komplikovani, pa u pojedinim mestima može biti toplije ili hladnije nego što je to uobičajeno za to doba godine.

AP Photo/Rebecca Blackwell, File
 

Na severnoj hemisferi su između 2020. i 2022. tri puta zaredom zabeležene epizode La Ninje što je zaustavilo rast globalnih temperatura.

Uprkos tome, 2022. je bila peta najtoplija godina otkad postoje merenja.

Naučnici upozoravaju da povratak uslovima El Ninja, pored klimatskih promena, znači gotovo sigurno da će u narednih pet godina bii postavljeni novi temperaturni rekordi.

Koliko će temperature biti u Evropi tokom El Ninja se ne može zasigurno znati. Zime mogu biti hladnije, ali to zavisi od toga kako će se El Ninjo razvijati.

Padavine

Tokom El Ninja toplije vreme gura pacifičke snažne struje dalje ka jugu i istoku. To donosi vlažnije vreme jugu SAD i Meksičkom zalivu.

U tropskim oblastima, poput jugoistočne Azije i centralne Afrike, uglavnom u tom periodu bude suvlje vreme.

Profimedia
 

Kada vlada La Ninja, vremenski uslovi su suprotni.

Rekordne padavine i poplave koje je Australija iskusila u oktobru 2022. su bile prouzrokovane La Ninjom.

Tropske oluje

El Ninjo takođe utiče na paterne atmosferske cirkulacije što znači da tropskih oluja generalno ima više u tropskom Pacifiku, ali manje u tropskom Atlantiku, uključujući i jug SAD.

Obrnuti uslovi važe tokom La Ninje.

Nivoi ugljen-dioksida

Naučnici su takođe primetili da se nivoi CO2 u atmosferi povećavaju tokom El Ninja, najverovatnije kao rezultat toplijih i suvljih uslova u tropskim područjima.

CIRA/NOAA via AP
 

Ukoliko biljke manje rastu zbog suše, upijaju manje ugljen-dioksida dok češći požari u mestima poput južnih delova Azije znače da se više CO2 oslobađalo.

Zašto su važni ovi klimatski obrasci?

Ekstremni vremenski uslovi koji se stvaraju tokom El Ninja i La Ninje utiču na infrastrukturu, snabdevanje hranom i električnom energijom širom sveta.

Primera radi, kada hladnija voda dođe na površinu za zapadnoj obali Južne Amerike tokom El Ninja, manje hranljivih materija se podigne sa dna okeana. To znači da ima manje dostupne hrane za morske vrste poput lignji i lososa, čime se zauzvrat smanjuju zalihe za južnoameričke ribarske zajednice.

Suše i poplave prouzrokovane ekstremnim El Ninjom 2015-16. godine, uticale su na snabdevanje hranom za više od 60 miliona ljudi.

Nedavna studija je sugerisala da El Ninjo značajno smanjuje svetski ekonomski rast što je nešto što može da se dodatno intenzivira u budućnosti.

Epizode El Ninja i La Ninje se često događaju svakih dve do sedam godina, a obično traju od devet do 12 meseci.

Ne smenjuju se uvek, La Ninja je obično ređa od El Ninja.

Da li klimatske promene utiču na El Ninja i La Ninju?

Klimatski naučnici UN su 2021. saopštili da su pojave ENSO, koje se pojavljuju od pedesetih, postale snažnije od onih između 1850. i 1950.

Ipak, bilo je varijacija u frekvenciji i snazi tih epizoda od 15. veka.

Naučnici UN su zaključili da nema jasnih dokaza da klimatske promene utiču na epizode La Ninja i El Ninja.

Pojedini klimatski modeli sugerišu da će epizode El Ninja postati češće i intenzivnije u budućnosti zbog sve većih temperatura što će dalje voditi ka jačem zagrevanju planete.

Međutim, naučnici nisu sigurni da će to zaista tako i biti.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike