Antarktik gubi led već treću godinu zaredom, a to je veoma zabrinjavajuće

25.02.2024

09:38

0

Sve to može podići globalni nivo mora

Antarktik gubi led već treću godinu zaredom, a to je veoma zabrinjavajuće
Copyright Profimedia/NASA

Treću godinu zaredom, morska površina pod ledom oko Antarktika pala je na nivo ispod dva miliona kvadratnih kilometara, što se do 2022. nikada nije događalo, otkad su počela satelitska merenja 1979. godine.

Najnoviji podaci Američkog centra za sneg i led potvrđuju da je u prethodne tri godine količina plutajućeg leda na kontinentu bila najniža ikada.

Naučnici kažu da je još jedna godina u kojoj je zabeležen pad površine morskog leda dokaz "promene režima", a da je kontinent prošao kroz "nagli kritični prelaz". 

Morski led na Antarktiku dostiže najniži nivo na vrhuncu leta na tom kontinentu, u februaru svake godine.

Petodnevni presek, urađen 18. februara, pokazao je da je površina leda pala na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a da je 21. februara iznosila 1,98 miliona.

Najniži nivo zabeležen je u februaru 2023. godine, tada je bio 1,78 miliona kvadratnih metara.

- Izvesno je da su tri godine sa najnižim nivoima leda upravo prethodne tri godine - rekao je Vil Hobs, naučnik za proučavanje leda sa Univerziteta Tasmanija.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promena koje se primećuju na Antarktiku i koje će verovatno imati globalne posledice, posebno jer njegov gubitak izlaže veći deo kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike