"Uz jaku veru, lakše se sagleda situacija!" Nikola Rokvić detaljnije o hodočašću, spomenuo i pokojnog Marinka

05.05.2024

23:11

0

Otkrio i koliko novca treba za dečju pedijatriju, što je glavni cilj njegove misije

"Uz jaku veru, lakše se sagleda situacija!" Nikola Rokvić detaljnije o hodočašću, spomenuo i pokojnog Marinka
Nikola Rokvić - Copyright Insatgram screenshot / nikolarokvic

Nikola Rokvić nalazi se na putu ka grčkom manastiru Svetog Nekatrija Eginskog, a sada je opisao zbog čega je krenuo na hodočašće. 

Iako je pevaču glavni cilj da prikupi dovoljno novca za svoju fondaciju koja se bavi, između ostalog i bolesnom decom, govorio je i o ličnim razlozima svog produhovljenja. Dotakao se i oca, pokojnog Marinka Rokvića, koji je preminuo od raka pankreasa.

- Krenuo sam na put tog 22. aprila, mada želja traje već tri godine, kada sam rekao da ću doći do Svetog Nektarija. To je tinjalo u meni i pre par meseci sam odlučio da ću krenuti baš u ovom periodu, pa smo supruga i ja otvorili fondaciju "Porodica" koja će se baviti očuvanjem porodice, celokupno. Pomagaćemo i talentovanoj deci, ali ovaj put smo izabrali decu sa pedijatrijske onkologije, baš zbog toga što je Sveti Nektarije veliki božji ugodnik koji pomaže ljudima koji imaju problema sa onkološkim bolestima i iz tog razloga sam želeo da približim našoj deci i našim ljudima Svetog Nektarija, jer znam koliko je teško u tim bolestima prevazići sva iskušenja i sve te stvari koje se dešavaju, bez vere. Znam koliko se lakše sagleda teška situacija kada čovek ima jaku veru. I sam sam prošao isto sa svojim ocem, taj put, tako da nisam želeo da ga sačuvam samo za sebe, nego sam želeo da iskoristim svoju medijsku prisutnost i da proširim lepu vest o Svetom Nektariju, ali isto tako i da pomognem mnogima. Zato smo osnovali fondaciju i, hvala Bogu, veliki je odziv naroda - objašnjava Rokvić, a njegovo kretanje se beleži i kamerom.

- Mi usput snimamo dokumentarac o ovom putu, pa će tu biti detaljnije ispričano šta se sve dešavalo, ali ukratko, dao sam zavet Svetom Nektariju da ću doći peške i tri godine sam razmišljao o svemu tome. Mentalno i duhovno se dugo spremao. Dva i po meseca sam radio na kondiciji i plan je bio samo da šetam, dok moj brat koji me je spremao nije rekao: "Nikola, ti ćeš trčati. Mnogo će ti prijati da menjaš tempo, malo brzi hod, malo štapovi, malo trčanje". Tako da sam ga poslušao i stvarno mi je u nekim trenucima lakše da trčim nego da šetam - nastavio je Nikola, i otkrio koliko kilometara je do sada prešao.

Instagram printscreen/nikolarokvic
Nikola Rokvić

 

- Sutra ili prekosutra bi trebalo da budem na pola puta. Oko 500 kilometara sam prešao, otprilike. Više ne znam ni koji je dan, ni koliko sam prešao, ne merim. Nisam sabirao, ali preko 500 kilometara, sigurno. Budim se u 5 ujutru, onda odmah ide doručak. U postu sam imao dve opcije doručka ili četiri parčeta hleba sa puterom od kikirija, med preko i bananu, pošto treba jak energetski doručak da se izdrže svi ti dugotrajni napori. Druga opcija su bile pahuljice, bademi, banane i urme. Posle doručka sledi spremanje, oblačenje, kafica i na put. Otprilike oko pet sati mi je ruta. Prelazim između 33 do 38 kilometara dnevno i onda kad dođem, obično odmaram, dosta jedem. Na ovom putu je odlično što može dosta da se jede i to šta god želiš jer se trošiš mnogo. Dnevno potrošim oko 5.500- 6.000 kalorija, treba to nadoknaditi - opisuje Rokvić.

"Čovek počne da razmišlja kako je monasima!"

Pisalo se kako će se pevač zamonašiti, ali to nije istina.

- Ne, to je bilo izvučeno iz konteksta. Nije baš tako. Naravno, kad čovek ulazi u veru onda oseti tu ogromnu ljubav, pa možda razmišlja kako je monasima. Ja sam izabrao porodicu, taj put. Svaki put ima svoje lepote i iskušenja, ali ja sam izabrao porodicu - kaže Nikola.

Printscreen/Instagram/bojana.barovic
Nikola Rokvić sa porodicom

 

Njegova fondacija sakupila je više od 15 miliona dinara, a otkrio je koliko novca je potrebno za aparate koji će biti i te kako korisni za dečju onkologiju. 

- Novac će biti doniran pedijatrijskoj onkologiji za kupovinu mikroskopa i dva aparata, kao i renoviranje dela onkologije, što iznosi oko 200.000 evra - to je oko 24 miliona dinara. Zbog praznika ne mogu da imam tačan uvid koliko je prikupljeno, ali već sutra ili prekosutra ću znati, ali sigurno da je prikupljeno više od 15 miliona i stvarno sam zahvalan narodu. Kad uđem u aplikaciju i vidim uplate koje su od srca, ima tu mnogo skromnih uplata, gde se stvarno vidi da to narod podržava i uplaćuje, to me veoma raduje. Nadam se da je ovo samo jedna, prva akcija jer ja želim da svoj medijski uticaj usmerim ka nečemu dobrom. Pojedinac uvek treba da da nešto od sebe da poboljša društvo, pa tako želim i ja da ovom našom fondacijom damo svoj doprinos - zaključuje pevač za Telegraf.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike