Okeani se toliko zagrevaju da utiču na "čudne vremenske prilike"

11.01.2024

18:51

0

Pouzdana merenja temperature okeana počela su 1940-ih godina

Okeani se toliko zagrevaju da utiču na "čudne vremenske prilike"
Okeani se sve više zagrevaju - Copyright Pixabay

U periodu intenzivne klimatske krize, zapanjujuće visoke temperature okeana izmerene 2023. godine doprinele su "čudnim vremenskim priikama" širom sveta, otkrivaju novi naučni podaci.

Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorevanja fosilnih goriva zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrevanja, prenosi Gardijan.

U svetskim okeanima su 2023. godine izmerene rekordno visoke temperature, a podaci su pokazali da su u poslednjoj deceniji okeani svake godine bili topliji nego prethodne godine, tvrde naučnici.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode u okeanima, jer se topla voda sa površine sve manje meša sa hladnijom vodom na većim dubinama.

Ova pojava smanjuje količinu kiseonika u okeanima i ugrožava život u moru, a takođe smanjuje količine ugljen-dioksida i nivo toplote koje okeani i mora mogu u budućnosti da apsorbuju.

Pouzdana merenja temperature okeana počela su 1940-ih godina, ali je verovatno da su okeani sada najtopliji u poslednjih 1.000 godina i zagrevaju se brže nego bilo kada u poslednjih 2.000 godina.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike