Niger na nogama: Ruska vojska ušla u baze američkih vojnika, hunta hoće povlačenje trupa SAD iz zemlje

03.05.2024

10:38

0

Oglasio se i Pentagon

Niger na nogama: Ruska vojska ušla u baze američkih vojnika, hunta hoće povlačenje trupa SAD iz zemlje
Copyright Tanjug/AP Photo/Sam Mednick, File

Ruske vojne snage ušle su u vazdušnu bazu u Nigeru, gde su smeštene američke trupe.

Vojna hunta Nigera je zatražila povlačenje skoro 1.000 američkih vojnika iz zemlje, međutim, američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti jer su ruske snage smeštene u posebnom kompleksu bez pristupa američkim snagama ili opremi.

Situacija se zakomplikovala nakon zahteva vojne hunte Nigera da SAD povuku svoje trupe iz zemlje.

Pre puča prošle godine, Niger je bio ključni partner SAD-a u borbi protiv pobunjenika, a sada se postavlja pitanje sudbine američkih baza u toj zemlji.

Ruske snage su smeštene u posebnom hangaru u vazdušnoj bazi 101 pored međunarodnog aerodroma u Nijameju, prestonici Nigera i ne mešaju se sa američkim trupama, potvrdio je visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Ovaj potez doveo je američke i ruske trupe u dodir u trenutku kada je rivalstvo između dve zemlje sve oštrije zbog situacije u Ukrajini. Međutim, američki zvaničnici tvrde da, iako situacija nije idealna, trenutno je izvodljivo izbeći incidente.

Rusija nastoji da ojača svoje odnose sa afričkim državama, predstavljajući se kao prijateljska zemlja bez kolonijalnog nasleđa na tom kontinentu, dok američke trupe napuštaju neke od svojih pozicija u Africi.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena obaveštena je da će oko 60 ruskih vojnika ostati u Nigeru dok SAD ne povuku svoj kontingent iz te afričke zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike