Premijer Vučević izričit: Ne plaši se izazova, poručio da Srbija nikada neće dati Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju!

04.05.2024

11:42

0

Srbija se već dugo suočava sa velikim izazovima, a kulminacija tek sledi

Premijer Vučević izričit: Ne plaši se izazova, poručio da Srbija nikada neće dati Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju!
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da ga ne plaši što je u ovom trenutku preuzeo dužnost premijera Srbije, ali da je svakako svestan izazova koji predstoje.

Vučević je u intervjuu za današnje Novosti, odgovarajući na pitanje da li ga plaši to što i u premijersku fotelju seda u možda najteže vreme po Srbiju i srpski narod posle bombardovanja, rekao da se Srbija već dugo suočava sa velikim izazovima, da kulminacija tek sledi, ali da veruje da ćemo svi zajedno, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, naposletku uspeti da pobedimo.

Ističe da će nova Vlada Srbije biti vlada kontinuiteta, da će slediti politiku predsednika Vučića i truditi se da mu na najbolji mogući način pomogne u ovim teškim vremenima i neravnopravnoj borbi koju vodi u međunarodnoj areni. Na pitanje koliko je realno da Sarajevo Beogradu ispostavi račun za ratnu odštetu ako rezolucija o Sreberenici bude usvojena i da se na sličan potez sprema i Priština, Vučević kaže da ne sumnja da se o takvim postupcima razmišlja i u Sarajevu i u Prištini, kao što ne sumnja da takve ideje neće uroditi plodom.

- Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstano vraćaju na teme koje nas dele, a ne žele da razgovaraju o onme što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostajanstvo i čuvati mir - istakao je Vučević.

Naveo je da Srbija poštuje integritet BiH i da će svako u Srbiji imati sagovornika ako želi da radi na jačanju dejtonske BiH, u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma i u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva prava koja joj sleduju. 

Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku

Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam ne može nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda... Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, pa svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne. Republika Srpska živi i živeće, a Srbija će uvek biti uz nju - rekao je Vučević.

Osvrćući se na to što je Ohridski sporazum nedavno postao sastavni deo Poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa EU, Vučević je istakao da se Srbija nikada neće odreći KiM, ni po koju cenu i da to treba da bude jasno svima.

Dodao je da Srbija evropski put neće napuštati, jer je to u interesu njene privrede, infrastrukture, građana. 

Srbija nikada neće priznati proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, Vojska Srbije najsnažnija u regionu

- Ipak, punopravno članstvo nije blizu, ali ne našom krivicom. Prvo Brisel mora da proceni da li je spreman za prijem novih članica... Srbija koju predvodi SNS nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a siguran sam da ni njihov poduhvat ulaska u Ujedinjene nacije neće biti uspešan. Borba nije ravnopravna, ali naposletku - mi ćemo pobediti - naglasio je Vučević.

Na pitanje da li je vlast pristajanjem na izmenu izbornih zakona pokazala slabost, Vučević odgovara odrično i ukazuje da je reč o pokušaju da se unapredi kultura dijaloga i veština kompromisa.

- Znam da većem delu opozicije ni to neće odgovarati, kao što im ništa ne odgovara, jer im je teško da prihvate činjenicu da ih narod ne želi. Mi ćemo bez obzira na sve pritiske i dalje insistirati na tome da se izbori održavaju unutar institucija sistema, a ne na ulici putem rušilačkih demonstracija - rekao je Vučević.

Na pitanje da li odlazeći sa mesta ministra odbrane ostaje u uverenju da je Vojska Srbije kadra da odbrani državu i srpski narod na KiM, Vučević je naglasio da je Srbija rešena da čuva mir, a da je njena vojska danas moćna, najsnažnija u regionu i dovoljno jaka da odvrati svakog potencijalnog agresora i svaki pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove neki novi martovski pogrom ili "Oluju". 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike