Oblak peska iz Sahare prekrio Grčku: Atina se guši, na Kritu posebno alarmantno (FOTO)

28.03.2024

14:05

0

Ministarstvo zdravlja je izdalo preporuke, posebno za starije osobe, malu decu i one sa respiratornim problemima, da smanje aktivnosti napolju

Oblak peska iz Sahare prekrio Grčku: Atina se guši, na Kritu posebno alarmantno (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Oblak prašine iz Sahare pojavio se iznad istočnog Mediterana, obavijajući velike delove Grčke u izmaglicu. Očekuje se da će se to nastaviti tokom današnjeg dana.

Područje koje je najviše pogođeno ovim fenomenom je glavni grad Atina, zajedno sa većim delom zemlje, dok je južno ostrvo Krit posebno teško pogođeno. Koncentracija prašine u vazduhu na zapadnim delovima zemlje izmerena je iznad 50 mg/m³.

 

 

Ministarstvo zdravlja je izdalo preporuke, posebno za starije osobe, malu decu i one sa respiratornim problemima, da smanje aktivnosti napolju na minimum kako bi zaštitili svoje zdravlje.

 

 

Očekivane posledice dolaska saharskog oblaka prašine uključuju porast temperature tokom narednih dana, smanjenu vidljivost na različitim lokacijama i mogućnost pojave mutne kiše, naročito na zapadnim i severnim delovima zemlje.

Postoji zabrinutost zbog zdravstvenih problema koje ova prašina može izazvati širom Grčke. Istraživanja su pokazala da se u danima sa visokom koncentracijom prašine beleži povećan broj prijema u bolnice.

 

 

Naučna istraživanja su identifikovala različite teške metale u saharskoj prašini, što predstavlja dodatnu zabrinutost. Povećana dezertifikacija u Sahari doprinosi češćem dolasku ovakvih oblaka u Grčku.

 

 

Prema procenama, prašina koja putuje iz Afrike u Grčku prenosi različite toksične materije u većim količinama nego što se ranije mislilo, uključujući olovo, cink, hrom, vanadijum, arsen i nikl.

 

 

Za formiranje oblaka prašine i peska u Sahari ključno je mesto Depresija Bodele, koja je sastavljena od osušenih jezerskih korita prekrivenih dinama. Vetrovi u tom regionu prenose prašinu dalje od Sahare brzinama između 6 i 16 m/s, pri čemu veće brzine vetra dovode do širenja veće količine prašine. Ovo područje posebno je aktivno od proleća do jeseni+.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike