Prašina iz Sahare prekrila Grčku: Atina postala narandžasta, pojavili se i nestvarni snimci, porede je sa Marsom (VIDEO)

24.04.2024

10:13

0

I u narednim danima sablasni prizori stizaće iz ovih krajeva

Prašina iz Sahare prekrila Grčku: Atina postala narandžasta, pojavili se i nestvarni snimci, porede je sa Marsom (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Žuto-narandžasta izmaglica koja se sastoji od prašine iz pustinje Sahare prekrila je delove Grčke, što je navelo vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja i stvorilo spektakularne scene, bar za one koji nisu tamo.

Grčka meteorološka služba saopštila je da su vremenski uslovi u utorak pogodovali kretanju prašine iz Afrike i da se to manifestuje "povećanim koncentracijama u atmosferi“, posebno na jugu zemlje.

Međutim, prašina će postepeno početi da se smanjuje u sredu ujutru, predviđa služba, a od podneva će biti "ograničena na istok".

Snimci i fotografije objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude u Atini kako posmatraju žuto-narandžastu maglu, a mnogi građani su tokom dana objavili video materijal koji pokazuje da je ceo grad progutala prašina.

Jedan korisnik je objavio da su meteorolozi rekli da je svetlonarandžasta prašina učinila da Atina izgleda kao "kolonija Marsa".

Istočnomediteranska zemlja Kipar takođe je pogođena prašinom.

Sistem niskog pritiska iznad severne Afrike sredinom aprila je nekoliko puta naneo prašinu iznad Kipra, "zamračivši nebo i smanjivši kvalitet vazduha", saopštila je NASA u utorak.

Očekuje se da će prašina nastaviti da prelazi Sredozemno more, utičući na Kipar i Grčku u narednih nekoliko dana, saopštila je NASA.

Oblaci prašine koji se kreću od severna Afrike do Grčke i drugih regiona fenomen su koji se javlja povremeno, donoseći ograničenu vidljivost i izazivajući zdravstvena upozorenja.

U bolnicu se javio veliki broj pacijenata sa respiratornim problemima, a pulmolozi su apelovali na ljude krhkog zdravlja da izbegavaju kretanje napolju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike