Proleće je tek stiglo, a temperatura već dostigla 32 stepena: Ovaj deo Evrope prekrio i pesak iz Sahare!

26.03.2024

08:31

0

Temperature su bile i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine

Proleće je tek stiglo, a temperatura već dostigla 32 stepena: Ovaj deo Evrope prekrio i pesak iz Sahare!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tokom prethodnog petka i subote ispred obala Portugalije, iznad Atlantika, nalazio se veoma snažan ciklon, koji je jugozapadnim predelima Evrope doneo veoma toplo vreme. Veoma topla vazdušna masa u sklopu južnog strujanja stigla je do Pirinejskog poluostrva i širom Španije i Portugalije donela prave letnje temperature sa vrednostima iznad 25°C.

U delovima zemlje zabeležene su i tropske temperature, u Španiji 32°C, u Portugaliji 31°C, što je skoro rekordna temperatura za mart.

Veoma topla vazdušna masa stigla je i do zapada Evrope, pa je tako u Francuskoj mereno 27°C.

Ove temperature su i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Osim veoma tople vazdušne mase, iz Sahare su u sklopu snažnog južnog visinskog strujanja stigle i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je pesak skoro zamutio atmosferu nad ovim predelima Evrope.

AP Photo/Hassan Ammar, File
 

Inače, vrlo visoke temperature od čak 32-33°C zabeležene su i pre nedelju dana i to na samom kraju kalendarske zime na jugoistoku Španije, a temperature su i usred zime u januaru dostizale na jugu i jugoistoku Španije čak 30°C.

Poslednjih godina toplotni talasi javljaju se čak i usred zime, a leti temperature u više navrata pređu 45°C i dostignu 47-48°C.

Poseban problem poslednjih meseci je i katastrofalna suša u delovima Španije.

Dobra vest je da je Španiku i Portugaliju tokom vikenda zahvatilo zahlađenje, uz kišu i pljuskove, a temperature su opale na jesenje vrednosti, pa se tako danas širom Španije i Portugalije meri 10 do 15°C, u Francuskoj je i hladnije, a u Alpima i Pirinejima pada i sneg.

Ovaj deo Evrope biće sredinom sedmice pod uticajem snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, što znači da će sada u sklopu severnog strujanja stizati osetno hladnija vazdušna masa.

Sveže vreme očekuje se i narednih dana, a temperature će biti manje-više oko 15°C, uz kišovito vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike