Sedmica u svetu: Izgladnela Gaza, pripreme za rat u Evropi i Tramp bez konkurencije

10.03.2024

21:09

0

Rusija je uništavala zapadnu vojnu opremu, Bajden ponovo nije znao gde se nalazi, a poljoprivrednici nisu odustajali od svojih uslova

Sedmica u svetu: Izgladnela Gaza, pripreme za rat u Evropi i Tramp bez konkurencije
Copyright Printscreen Telegram АРХАНГЕЛ СПЕЦНАЗА Z/Profimedia/ Omar Ashtawy/AP/Rebecca Blackwell

U nedelji za nama (4-10. marta) Gaza je gladobvala, Evropa se pripremala za rat, a Tramp je dominirao na predizborima u SAD. Rusija je uništavala zapadnu vojnu opremu, Bajden ponovo nije znao gde se nalazi, a poljoprivrednici nisu odustajali od svojih uslova.

Izgladnela Gaza

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, vođeni u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika, prekinuti su bez postignutog dogovora o primirju tokom ramazana, oštećenje podmorskih kablova u Crvenom moru omelo je globalne telekomunikacione mreže i prisililo internet provajdere da preusmere čak četvrtinu saobraćaja između Azije, Evrope i Bliskog istoka, a izraelska vlada odobrila je planove za izgradnju novih 3.400 stambenih jedinica u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

AP Photo/Mohammed Hajjar
 

Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi u okviru šire kampanje izgladnjivanja u ratu protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Gazi je najmanje pet ljudi ubila humanitarna pomoć koja je izbačena iz vazduha, a Bajden je priznao da će biti teško da se uspostavi primirje do ramazana.

Amerika je saopštila da planira da izgradi privremenu uku u Gazi za dostavljanje pomoći, što je plan koji ima veliku manu, a u analizama portala 24sedam možete pročitati čemu služe podvodni kablovi i zašto se Huti krive za njihovo presecanje, kao i kako su Izraelci otvorili vatru na ljude koji su se okupili oko kamiona sa humanitarnom pomoći i kako im se priča posle toga menjala.

Rat u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da koncept "Ukrajina nije Rusija" mora zauvek da nestane i da je "Ukrajina, naravno, Rusija", kao i da mirovni pregovori s aktuelnim vlastima u Kijevu nisu mogući, ruski vojnici uništili su još jedan "abrams" kod Avdejevke, a uništena su i dva sistema "himars".

Printscreen Telegram/Sputnik
 

Počele su da kruže priče da bi zemlje NATO-a mogle tajno da evakuišu Vladimira Zelenskog iz Kijeva, francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je govorio o slanju trupa u Ukrajinu, ukrajinski general potpukovnik Aleksandar Pavljuk otkrio je da Kijev planira novu kontraofanzivu, a Zelenski je odobrio kandidaturu Valerija Zalužnog na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj.

Rat u Evropi

Predsednik Albanije Bajram Begaj zvanično je u ponedeljak proglasio otvorenom NATO vazduhoplovnu bazu Kučova, Medvedev je izjavio da SAD i njihove satelitske države pokreću ratove širom planete pod izgovorom širenja demokratije, ali da je njihov pravi cilj da zarade novac, dok je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio da je jedan od učesnika razgovora vojnih zvaničnika o Ukrajini, koji je presrela Rusija, komunicirao preko nebezbedne linije i da se razmatraju disciplinske mere.

Rusija je poslala trupe ka granicama na kojima se stacionirao NATO, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonovoj rekao je da smo "na ivici sukoba NATO-a i Rusije", a i ruski general upozorio je da bi sukob u Ukrajini mogao da postane rat u Evropi.

Profimedia
 

Švedska se zvanično pridružila vojnom savezu NATO u četvrtak, najavljeno je da će Alijansa postaviti protivvazdušne raketne sisteme američke proizvodnje "patriot" u Litvaniji tokom 2024. godine, a Rusija je zahtevala održavanje sednice Saveta bezbednosti UN jer je sukob sa NATO-om postao stvarna pretnja.

Bivši američki obaveštajac Skot Riter naglasio je da je situacija koja se odvija u vezi sa Nemačkom i njenim vojnim planovima ozbiljna pretnja nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, poljski premijer Donald Tusk priznao je da se sprema za rat sa Rusijom rekavši da su "vremena mira prošla" i da smo "sad u predratnom dobu", a kako je NATO postepeno ulazio u Ukrajinu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

ES-A-DE sad

Istraživanje američke agencije Asošijejted pres pokazalo je da sve veći broj Amerikanaca sumnja da Džo Bajden (81) ima mentalne sposobnosti neophodne za funkciju predsednika SAD, Vrhovni sud SAD presudio je u korist republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju Donalda Trampa, dozvolivši mu da ostane na glasačkom listiću, nakon čega se on oglasio.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Dok se Bajden ponovo osramotio rekavši da će "upasti u nevolje" ako bude odgovarao na pitanja novinara, Tramp je ostvario pobedu na kokusu u Severnoj Dakoti, da bi dominirao i u superutorak, kad je pobedio u 14 od 15 država, a šta se sve može zaključiti posle tog velikog dana predizbora možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Otkriveno je da li Mišel Obama planira da zameni Bajdena na izborima, Niki Hejli je posle Trampovih trijumfa potvrdila da se povlači iz predsedničke trke, nakon čega je bivši predsednik SAD pozvao njene pristalice da ga podrže.

Tramp je izazvao aktuelnog predsednika SAD na TV debatu "bilo kad, bilo gde", Bajden je molio Kongres i poslao preteću poruku Putinu tokom svog obraćanja, koje su ismejali i Tramp i voditelj Taker Karlson.

Protesti poljoprivrednika

U glavnom gradu Poljske u sredu je došlo do masovnog okupljanja poljoprivrednika koji su izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnom poljoprivrednom politikom vlade paleći gume i bacajući petarde ispred kabineta premijera, da bi se kasnije sukobili i sa policijom, dok su njihove kolege iz Češke prosule stajsko đubrivo ispred vlade i blokirale Prag.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike