Farmeri napravili rusvaj u Češkoj: Sipali stajsko đubrivo ispred Vlade, Prag blokiran, policija hapsila (VIDEO/FOTO)

07.03.2024

16:59

0

Kada je ministar poljoprivrede Marek Viborni pokušao da se obrati poljoprivrednicima, dočekan je zvižducima i zahtevima da podnese ostavku

Farmeri napravili rusvaj u Češkoj: Sipali stajsko đubrivo ispred Vlade, Prag blokiran, policija hapsila (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Poljoprivrednici u Češkoj blokirali su stotinama traktora i vozila prestonicu Prag izražavajući nezadovoljstvo poljoprivrednom politikom koju je nametnula Vlada Češke pod direktnim uticajem EU.

Ovaj protest je doveo do zastoja u javnom prevozu, zbog čega su ljudi imali poteškoće da tokom inače velike jutarnje gužve dođu do posla.

Ispred kancelarije Vlade u Pragu poljoprivrednici su prosuli i stajsko đubrivo, koje je policija ogradila i stražarila pored njega kako ga ne bi upotrebili da gađaju zgradu.

Kada je ministar poljoprivrede Marek Viborni pokušao da se obrati farmerima, dočekan je zvižducima i zahtevima da podnese ostavku.

Policajci su priveli muškarca koji je ušao u prostor ispred vladine kancelarije na demonstracijama, što se može videti na fotografijama, ali nije saopšteno da li je bilo drugih hapšenja.

Protest je organizovalo Češko poljoprivredno udruženje, koje je pokrenulo akciju kako bi privuklo pažnju na probleme s kojima se češki farmeri suočavaju.

Ovo nije prvi put da su farmeri u ovoj zemlji izrazili svoje nezadovoljstvo - sličan protest je održan pre mesec dana.

Glavni zahtevi farmera su smanjenje poreza na poljoprivredno zemljište, oslobađanje subvencija EU od poreza i poboljšanje otkupnih cena njihovih proizvoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike